10 juli 2020

Straffa arbetsgivarna i stället!

Det är ofta jag läser om att en högutbildad invandrare som trots fast jobb, varit här flera år, skött sig, betalat skatt och inte legat samhället till last ska utvisas. Anledningen är ofta att  arbetsgivaren - nuvarande eller tidigare spelar ingen roll - har missat någon liten detalj i kollektivavtalet. Det kan vara en missad semesterersättning eller försäkringsavgift. Trots att felet rättats till i efterhand så gäller utvisningen.

Ofta är det en nyckelperson i företaget som tvingas lämna landet. Detta är helt befängt. Det tycker nog alla och det strider mot det sunda förnuftet.

Medierna har skrivit om sådana här fall många gånger. De flesta politiker säger att "så här kan vi inte ha det". Men inget händer. Migrationsverket som beslutar får skit. Men verkets händer är bakbundna och kan inget göra.

Lagarna och diverse domstolsutslag i högsta instans säger att så här är regelverket. Inget att göra, även om det kan uppfattas beklagligt. Visst, Migrationsverket kan lägga sådana är ärenden underst i högen. Det hjälper bara ett litet tag.

Regeringen hänvisar till en pågående utredning. Det är det gamla vanliga tricket när man inte vill ta ansvar. Man vill inte stöta sig med facket, framför allt LO.

Kollektivavtalet är för LO vad koranen är en för en djupt troende muslin. Heligt. Får inte ändras. Måste följas och ve den arbetsgivare som inte gör det! Tyvärr är det facket som styr en hel del när det gäller vilka invandrare som ska få stanna i Sverige. Svenska jobb ska i första hand gå till infödda svenskar.Och Migrationsverket har bara att lyda.

För det första borde det vara självklart att en behövd medarbetare som kommit från ett annat land som jobbar och är viktig för företaget och skött sig ska få stanna.

Och för det andra. Har arbetsgivaren gjort fel så är det väl för sjuttsingen han som ska straffas! Inte invandraren. Gör om. Gör rätt. Hur svårt kan det var?

Jo, säger regeringen. Först måste det utredas, skickas på remiss och tas i riksdagen. Sånt tar tid.

Skitsnack, säger jag. I samband med pandemin så tog regeringen mängder med beslut utan utredning. Då gick det snabbt.

Skötsamma invandare som inte ligger samhället till last - utan tvärtom - bidrar och betalar skatt ska utvisas. Andra som våldtar och mördar får stanna. Dem är det synd om. De kan ju råka illa ut i sitt hemland om de tvingas åka tillbaka dit.

Har de begått grova brott får de väl för sjudtton ta konsekvenserna av vad de gjort.

Sverige är ett märkligt land ibland.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...