Domen är på knappt trettio sidor med bilagor och nästan hälften av dem handlar om skadeståndskraven, av vilka flera avvisas av domstolen. Det är totalt sjutton målsägande.
De målsägande som tilldömts skadestånd kan var och en själv kontakta den dömde och kräva skadeståndet. I vårt fall kommer vi självklart inte att göra det då han sannolikt helt saknar tillgångar.
Kronfogden griper in
Eftersom domen innehåller godkända skadeståndskrav går den med automatik även till Kronofogden men först när överklagandetiden gått ut - i detta fall den 30 april - och om skadeståndsdelen i domen inte har överklagats.
Då får vi en förfrågan per brev från fogden om vi vill ha hjälp med att driva in skadeståndet. I detta fall är det ganska säkert att gäldenären saknar tillgångar och då får vi ett papper från fogden om det. Först då kan vi gå vidare till försäkringsbolaget. Det blir en långdragen process.
Försvaret inte gratis
Av domen framgår att försvarsadvokaten får 71 605 kr av staten i ersättning för sitt jobb - förberedelser och två dagars rättegång. Bra betalt, tycker jag.
Vad tolken kostar framgår inte av domen. Tolken var en kvinnlig arabisktalande jurist som kom från Stockholm och reste tur och retur till Örebro det båda rättegångsdagarna. Det var säkert inte billigt för staten.
Domstolen har också slagit fast att det grejor som gärningspersonen hade på sig tillhör oss men vi får hämta ut dem först när domen vunnit laga kraft. Då blir det en ny tur till Örebro för oss - utan ersättning.
Tips på förändringar
Skadestånden. Det här med skadestånden tar tid och kraft från domstolen. Därför tycker jag att lagen borde ändras. När det från början är uppenbart att den misstänkte helt saknar tillgångar, vilket Kronofogden kan fastställa redan innan rättegången börjar, kan man helt hoppa över skadeståndskraven.
Domstolsprocessen blir enklare och går snabbare samt sker till en lägre kostnad för staten, dvs. vi alla skattebetalare.
Fängelset. Sen kan man strunta i att sätta honom i fängelse. Fängelsestraffet kommer inte att göra honom till en bättre människa men det hindrar honom från att begå nya brott. Därför kan han utvisas direkt, så Sverige blir av med honom.
(Men så enkelt kan det givetvis inte vara. Då vet de utländska bovarna att man inte får någon påföljd vid brott. Dessutom att man får fri hemresa.)
Ett annat alternativ är att se till att han får avtjäna straffet i hemlandet. Då slipper Sverige kostnaden för fängelsevistelsen. Men det är också svårt att genomföra. Det sker normalt i bara ett 50-tal fall per år.
Dyrt att ha bovar i fängelse
Att hålla en person frihetsberövad i den svenska kriminalvården kostar 5 500 kr per dygn, visar en rapport från Europarådet. Det är nästan tre gånger mer än vad en natt på Grand Hotel i Stockholm kostar och den högsta siffran i Europa.
Den nu aktuelle gärningspersonens fängelsevistelse i Sverige kommer alltså att kosta oss skattebetalare 2,5 miljoner kr! Betänk också att andelen utländska medborgare är överrepresenterade i våra fängelser.
Sverige är en rättsstat. Det kan man inte tumma på. Men det kostar.
Sverige är en stat med ett öppet hjärta (och tar emot flest invandrare och asylsökande per capita i hela EU). Det kostar - men det kan man ändra på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar