I dagens DN skriver man så här i ingressen till en artikel om kriget mellan Israel och Hamas i Gaza:
"Eldupphöret i Gaza blev kort. Knappt två timmar efter att det inleddes öppnade israeliska trupper åter eld. Enligt Israel var det ett svar på palestinsk eldgivning, samt med anledning av en befarad tillfångatagen soldat, Hadar Goldin." I stort sett exakt samma text inleder puffen på DN:s förstasida.
Lägg märke till att det är Israel som pekas ut. Sedan är eldgivningen "palestinsk" och inte från Hamas. Av den efterföljande brödtexten framgår tydligt att det är oklart vilken sida som bröt vapenvilan.
Dagens SvD skriver också om kriget, men den artikelingressen är mer neutralt formulerad:
"Det var tänkt som ett 72 timmars eldupphör. Men efter bara tre timmar var striderna i gång igen med tiotals nya dödsoffer som följd."
Det är lätt att tro att journalister skriver neutralt i sina artiklar, men så är det inte alltid. Även journalister är människor med politiska sympatier och antipatier och det färgar såklart deras "neutrala" artiklar på nyhetsplats.
En reporter lämnar normalt sin text ofullständig. Det är en redigerare som skriver framsidespuffen, huvudrubriken, ingressen, mellanrubriker och bildtexterna. Han kan även korta brödtexten, oftast genom att skära bort text på slutet.
Redigeraren i dagens DN gillar nog Hamas bättre än Israel, vilket framgår av den ingress han skrivit. Det är inte så konstigt då en majoritet av landets journalister har sina politiska sympatier till vänster, vilket seriösa mätningar visat. För journalister vid statstelevisionen och dito radion är andelen med vänstersympatier ännu högre. I detta sammanhang räknar jag Miljöpartiet som ett vänsterparti (vilket det de facto är).
Det finns nog inga neutrala nyhetstexter alls, utan allt är präglat i ordval och meningar av skribentens egna åsikter, medvetet eller omedvetet. Läs därför allt med en nypa grovt salt.
2 augusti 2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar