2 juli 2021

Hur kommer det att gå för Trump?

Donald Trumps anhängare dominerar det republikanska partiet i USA och tror bergfast att han är den rättmätige presidenten. I de delstater där de har makten ändrar man vallagarna med målet att göra det svårt för svarta. latinos och fattiga att rösta då de ofta lägger sina röster på det andra partiet. Men den juridiska snaran har lagts om halsen på Donald. När kommer den att dras åt?

En stor del av republikanerna på gräsrotsnivå ser Trump som sin store ledare. Hans proselyter har sedan flera år tillbaka tagit makten i partiet på den låga nivån. 

Många domare, även på delstatsnivå, har utsetts av republikaner, något som började redan när Bush den äldre var president. Det jobbet har fortsatt av hans son och även av Trump.

I de republikanska delstaterna inför man i rasande fart vallagar som försvårar för "vanligt folk" att rösta. Man drar in röstlokaler i områden där det finns många som röstar på demokraterna. Man tar bort eller försvårar möjligheten att förtidsrösta, att poströsta eller att rösa via ombud. 

Allt för att försvåra för dem som inte kan ta ledigt på valdagen, som är en vanlig vardag. Arbetsgivare uppmanas att inte medge ledighet för att rösta.

De vallokaler som finns kvar på valdagen ligger där det inte finns allmänna kommunikationer. De som ska rösta måste ta sig dit med bil, något som många av demokraternas väljare saknar. 

Republikanerna menar att ändringarna enbart är för att förhindra valfusk - absolut inte att hindra folk från att rösta. 

Trumps företagsimperium är på fallrepet. Banker som lånat ut pengar kräver dem tillbaka och en bankrutt är inte långt borta. Dessutom finns anklagelser och åtal för skattefusk m.m.som  borde få Trump att känna en viss oro.

Hans ekonomichef och finansielle rådgivare Alan Weissenberg, som jobbat för Trumpfamiljen sedan 1973 då Donalds far Fred Trump ledde verksamheten är också åtalad för skattefusk m.m. Donald och han har haft tajta band, närmast som ett far-son-förhållande. Vad händer med Trump om han börjar läcka för att få ett lägre straff eller inget alls?

Pappa Fred hette ursprungligen Friedrich Drumpff men amerikaniserade - liksom även många andra immigranter - sitt (tyska) namn. Jämför svenskar som Gustav Eriksson och Johannes Nilsson som blev Gus Ericson och John Nelson, inget konstigt med det.

Joe Biden som vill försöka ena det splittrade USA genom att bl.a. tillsätta republikaner på olika höga poster i sin administration är inte särskilt villig att gå hårt fram mot Trump. För vad händer om Donald själv blir åtalad för diverse brott (som han sannolikt är skyldig till), dömd och satt i fängelse flera år?

Amerikanerna har det senast året aldrig köpt så mycket vapen och ammunition som något annat år, delvis beroende på pandemin, sägs det. Kommer Trumps anhängare att acceptera att deras "führer" hamnar bakom lås och bom?

Jag kan förstå att Joe Biden bävar för vad som kan hända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...