9 oktober 2015

Ny bok från Skatteverket

Skatteverket - och tidigare Riksskatteverket - har gett ut många böcker under årens lopp. Det har i nästan samtliga fall varit byråkratböcker, som författningssamlingar och handledningar. De har i första hand varit riktade till de anställda skattetjänstemännen. Numera har de flesta av dem blivit digitala.

Vid sidan av dessa tjänsteböcker har verket också gett ut mer "vanliga" böcker, dock inga romaner. Under årens lopp har de kommit fyra sådana böcker, den senaste häromdagen.

Den första hette "Nilssons kokbok" och blev verkets julgåva till personalen i mitten av 1990-talet. Den innehöll matrecept. Framsidesbilden visade de avgående cheferna Lennartarna Nilsson & Grufberg serverandes de tillträdande, sittande cheferna Anitra Steen och Alf Nilsson. Boken var min idé, liksom även bilden på omslaget.

Nästa bok var också min idé. Den hette "Byråkrater berättar" och var en diger samling historier, berättade av tjänstemän vid Skatteverket och Kronfogden, nedtecknade av Leif Ekerling. Även den boken blev verkets julgåva till personalen på 1990-talet.

Båda dessa julgåvor kostade drygt några tior att producera, låt oss säga 25 kr styck. Den normala julgåvan till personalen fick kosta ca 200 kr. Böckerna innebar en besparing på ca 1,5 miljon kr varje jul. De borde ha glatt skattebetalarna!

Men icke sa Nicke. Förre kulturministern och sossen Bengt Göransson ondgjorde sig över "Nilssons kokbok" i en av morgontidningarna och ansåg det var slöseri med skattepengar att ge ut boken. Men han kände nog inte till hela historien.

Den tredje i raden av mer "vanliga" böcker - också framtagen på mitt initiativ - kom 2003 för att celebrera den allmänna självdeklarationens 100 år. Den boken innehöll en rad uppsatser och hette "Deklarationen 100 år och andra tillbakablickar".

Och nu finns en fjärde bok, författad av Anders Stridh och Lennart Wittberg, i dag verksamma som strateger vid Skatteverkets huvudkontor i Solna . Boken heter "Från fruktad skattefogde till omtyckt servicemyndighet".

Där beskriver de hur verket lyckats förändra attityderna hos personalen, från arrogant byråkrat till empatisk tjänare i skattebetalarnas tjänst. En resa utan motstycke, som många andra myndigheter, framför allt i utlandet, har svårt att förstå.

Den resa som Skatteverket gjort under de senaste 45 åren är resultatet av många eldsjälars idoga och ibland uppkäftiga arbete, som inte alltid skett i intern medvind.

Jag, som var med när det hela började 1971 och fram till 2010, anser att vissa händelser sticker ut mer än andra.

Den första är broschyren "Dags att deklarera" som 1972 var den största samhällsinformationskampanjen sedan högertrafikomläggningen 1967. Den andra är den förenklade deklarationen, den med krysset, och den tredje är webbplatsen och de digitala tjänsterna, bl.a. e-deklarationen.

Den fjärde stora förändringen är bemötandet och de förändrade attityderna hos personalen, som Stridh och Wittberg beskriver in sin bok. Boken är lättläst, välskriven och intressant. Den borde översättas till engelska och även bli kurslitteratur vid våra högskolor och universitet. Den kan säkert platsa i olika ämnesområden.

PS. Om du vill ha ett eget exemplar kan du kontakta någon du känner på Skatteverkets huvudkontor i Solna. Försöka duger.

3 kommentarer:

  1. Kokboken du talar om blev väl en julgåva endast i Stockholm? Jag känner inte igen den i alla fall och jag jobbade i mitten av nittiotalet på skattekontoret i Mölndal. Däremot "Byråkrater berättar" pryder fortfarande sin plats i bokhyllan. Den var uppskattad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, du har nog rätt. Det var bara vi på HK i Solna som fick kokboken. Byråkratboken uppskattade de flesta men jag såg boken ligga i makulaturtunnan samma dag den hade delats ut. Så alla gillade den inte. // Björn

      Radera
  2. Jag är så lyckligt lottad att jag har Byråkrater berättar signerad av författaren själv då jag är i Uppsala.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...