30 augusti 2012

Integration: Det behövs en tredje åsikt

Häromdan var det en insändarskribent i SvD som skrev ungefär så här: "Invandrarpolitiken bedrivs av två helt motsatta politiska grupper.  En som står för rasism och invandrarfientlighet och en som debatterar och agerar utifrån populistiska tankegångar och är överslätande i sin attityd till invandrare. Det som saknas är en tredje åsikt som vågar se verkligheten, kommer med vettiga förslag till lösningar på de problem som faktiskt finns - utan rasism eller andra fördomar - och som blir en motvikt mot de andra två."

Jag är beredd att hålla med. Den första gruppen består av politiskt korrekta politiker, proffstyckare och medier som bara ser det positiva med invandringen och som säger "rasist" och pekar finger åt alla som har en annan uppfattning. Den andra gruppen är främlingsfientlig och rasistisk, delvis med ett nazianstruket förflutet.

Men jag skulle tro att större delen av folket, den tysta majoriteten, finns någonstans mittemellan, men håller tyst av rädsla att bli kallad rasister.

Tänk om t.ex. Kristdemokraterna, som riskerar att halka ur riksdagen, la fram ett väl genomtänkt och  genomarbetat idéförslag hur den nuvarande integrations- och invandringspolitiken kunde reformeras. Idéer skulle man få in genom att fråga ut såväl svenskfödda som utlandsfödda. Det finns mycket som skulle kunna förändras.

Är det t.ex. vettigt att placera hur många asylsökande som helst i en liten landsortshåla?  Eller att ta in invandrare som vi inte kan ta hand om på ett bra sätt? Eller att låta en getbonde som är analfabet gå på samma svenskkurs (SFI) som en flerspråkig hjärnkirurg? Eller att låta en utlandsfödd tandläkare köra taxi år ut och år in?.

Det skulle givetvis bli ett himla liv och KD skulle gisslas och kallas rasistiskt och främlingsfientligt. Men jag skulle tro att partiet inte skulle behöva oroa sig för att hamna under fyraprocentsspärren.

Det är väl bäst att jag förklarar att jag inte är emot invandrare eller invandring till Sverige (jag är själv kvartsfinländare). Man måste kunna prata om de problem som trots allt finns. Tigandet hjälper ingen.

1 kommentar:

  1. Håller med dig om att vi definitivt skulle kunna vässa vårt mottagande. Inte minst nu när vi kommer att behöva "alle man på däck" för att möta framtiden. problemet ligger enligt min mening i (som du också tar upp) att vi inte ser invandrare och flyktingar som individer, utan som en homogen massa som alla ska behandlas likadant. Fram för ett mottagningssystem som vässas för att så snabbt som möjlig utifrån individens förutsättningar sätter dem i arbete (eller "egenförsörjning" som det heter på politiska)istället för dagens stuprör där man först ska gå sfi i fem år, sedan grundvux, sedan arbetsmarknadsutbildning, sedan.... Oavsett om man redan HAR en bra utbildning och kompetens från det tidigare hemlandet.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...