7 mars 2011

Jag är en Broddman

Ni som minns Radio Nord som sände piratradio från Östersjön utanför Stockholms skärgård några år i början av 1960-talet minns nog även reklamen "Broddmans, Broddmans, Broddmans!" Det var reklam för en tv- och radiohandel som låg i Konserthuset i Stockholm.

En annan minnesvärd reklamslogan från Radio Nord var "Mamma, Duralex det höll!" - reklam för ett i stort sett okrossbart dricksglas. Den sloganen gjorde folkhumorn snabbt om till "Mamma, Durex det höll!"(syftande på ett kondommärke).

Men nu är det inte Radio Nord detta ska handla om utan om broddar, ni vet dom där tingesterna som man kan spänna på skorna för att inte dratta på aschlet när det är halt ute. Broddar betraktas av medelålders och äldre som det ultimata tecknet på att man passerat en gräns. Det är "schämmigt" att ha broddar. Många pankisar vägrar bära dom. Hellre bryter man armar, ben och lårbenshalsar, vilket kostar samhället och sjukvården stora slantar sådana här halkiga vintrar.

Jag bär sedan länge broddar när jag går utomhus på vintern. Jag har ofta även gåstavar (vilket inte är lika "schämmigt"). Gåstavar är en förövning inför rullatorn... som är det absolut mest "schämmiga". (När min 90-åriga svärmor skaffade rullator så dröjde det bara några dagar så hade nästan alla andra gammeltanter i hennes hus också skaffat rullator. Hon bröt isen och visade att det var okej.)

Jag vill slå ett slag för broddar - men då ska det vara bra broddar. På bilden ovan ser du tre varianter. Den vänstra är av gummi med en sandpapperslik ruggad yta och har inte särskilt bra halkskydd. Dessutom kan den lätt lossna från skon. Den i mitten är bättre men sitter dåligt på en vanlig promenadsko. Den högra är bäst. Sitter bra och har bra halkskydd. Broddar finns bl.a. på apoteken ifall du funderar på att inhandla ett par.

PS den 8 mars: Fick just nyss höra att det i dag, dvs. den 8 mars, är precis 50 år sedan Radio Nord började sina sändningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...