Min fjärde bok har titeln "Stråssa gruva" och handlar om bergsbruk och järnframställning i allmänhet och Stråssa gruva i synnerhet. Den är inbunden och omfattar 240 sidor. Jag har hållit på i två år med den och det sista halvåret varje dag. Det har blivit flera hundratals timmar framför datorskärmen.
Att det blivit en bok beror framför allt på tre personer. Den ena är Mary Zander, aktiv i Stråssa byförening sedan många år samt släkt- och hembygdsforskaren Gunilla Didriksson och arkivarien Magnus Jerlström vid Lindesbergs kulturhistoriska arkiv.
Det hela började senvåren 2021. Då kontaktade Mary mig och frågade om jag ville göra en liten utställning om gruvan i Stråssa som skulle sättas upp i byföreningens hus Navet mitt i byn. Jag sa ja direkt.
Att hon valde just mig berodde sannolikt på att jag i början av året hade satt upp en affisch på byns anslagstavla där jag hade information om gruvan och byn.
Utställningen klar hösten 2022
Utställningen blev betydligt mer omfattande än vad Mary hade tänkt sig. Den består av 40 inramade affischer som visades första gången hösten 2022 i samband med Bergslagens historiedagar.
Mer än 500 intresserade besökare har hittills sett den. En majoritet av dem har lovordat den. Av en slump fick jag veta att en stiftelse i Örebro kanske kunde stödja projektet ekonomiskt. Vi ansökte och fick 50 000 kr, vilket gott och väl täckt alla direkta kostnader som inköp av ramar m.m.
Källmaterialet till den allmänna delen om hur man gjorde järn förr i tiden och om gruvans första 400 år kommer till stor del från Gunillas bok "Gruvor och hyttor i Linde och Ramsbergs Bergslag".
Den del som handlar om gruvans senaste 120 år har Magnus till stora delar plockat fram ur sitt omfattande arkiv, inte minst när det gällt bilder, tidningsklipp och annat underlag som varit till stor hjälp.
Material även till en bok
När jag gjorde utställningen fick jag begränsa mig textmässigt. Jag hade mer fakta än som behövdes och jag insåg att jag nog även skulle kunna få till en bok om jag skaffade ytterligare fakta och bilder.
Sagt och gjort. När jag väl bestämt mig ger jag järnet och driver mitt projekt ända in i kaklet. I slutet av mars kommer boken från tryckeriet i Danmark.
Då jag ger ut boken i egen regi så får jag själv försöka hitta återförsäljare och marknadsföra den. I april kommer jag att ha boksläpp i Navet i Stråssa. Då kan du köpa boken eller vid ett senare tillfälle då den kommer att finnas där till salu.
Du kan givetvis även köpa den hos mig i Sollentuna efter påsk.
Du kan beställa och få efter påsk
Du som vill ha ett ex av boken kan beställa (och betala) redan nu så postar jag den så snart jag fått den. Då bör du ha den efter påsk. Den är inbunden och har mer än 200 bilder utspridda på bokens 240 sidor i A5-formatet.
Boken kostar 280 kr och portot i Sverige är 70 kr for en bok, dvs. totalt 350 kr. Beställer du två böcker är portot 80 kr. Totalt 640 kr (280 + 280 + 80 kr) vilket blir 320 kr styck. En bok väger 500 gram och jag använder förbetalda portopåsar.
Mejla din beställning till bjorn.tharnstrom@gmail.com och swisha betalningen till 0708-687 687.
Parkinson & Word har fördröjt
Då jag gjort originalet i Word har det tagit lång tid att få det klart. Om jag t.ex. lagt in en bild på en sida har alla efterföljande sidor också ändrats. Jag har suttit många timmar och jagat bilder och textsnuttar som trilskats på olika sätt; hoppat omkring, bytt plats och till sist försvunnit.
Min Parkinsonska åkomma har också bidragit till att det tagit tid. Min finmotorik har lett till att jag - förutom att jag inte kan skriva för hand längre - även trycker ned fel tangenter på datorn.
Men då jag kan vara envis (ibland i alla fall) har jag inte gett upp. Har jag målet inom räckhåll jobbar jag vidare tills jag nått ända fram.
Att göra boken har varit jättekul, trots allt. Att kombinera text och bild till en trycksak har jag alltid gillat. Nu har jag nått ett av mina livsmål, nämligen att ha gett ut en riktig bok.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar