20 december 2023

Å 17, jag har utsetts till "el-dsjäl" av elbolaget

 


Fem eldsjälar tilldelas Energiklappen 2023

Tidigare i vinter bad Linde energi allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Den 10 december stängde nomineringarna, och nu har det kommunägda energibolaget utsett sina vinnare. Totalt får fem lokala eldsjälar, dela på 30 000 kronor, något som säkerligen värmer lite extra i jultider.

För fjärde året i rad delar Linde energi ut Energiklappen, ett pris man instiftat med syfte att lyfta fram och uppmuntra lokala eldsjälar, initiativ och projekt som sprider värme och gör skillnad för andra, i Bergslagen. Årets totalt fem pristagare spänner brett från kultur till välgörenhet, och är alla riktiga eldsjälar inom sitt område.

Årets pristagare samt motivering nedan:

Björn Thärnström, upphovsman till Bergslagsflaggan och Bergslagsutställningen i Stråssa By.

Foto från lindeenergi.se

Björn har lyft fram Bergslagen och Stråssa i flera sammanhang, utställningen, flaggan och gruvan. Björn har dessutom skrivit en bok, som kommer ut i början av 2024, på 200 sidor om Stråssa gruva. Han har idéer hela tiden och det som nu ligger på ”rull” är bland annat en vandringsled mellan olika gruvor samt letandet efter en vänort i Skottland.

– Det här känns jättekul! Framför allt för byn Stråssa, som hamnat lite utanför. Bergslagen och Stråssa behöver all uppmärksamhet de kan få. Roligt även för mig, som kommer att fortsätta göra mer för Stråssa framöver, säger Björn.

– Pengarna kommer väl till nytta. Jag håller på att avsluta ett projekt jag drivit sedan två år tillbaka, nämligen att skriva en bok om Stråssa gruva. Den är upplagd ungefär som den utställning som finns i byföreningen hus Navet i Stråssa. Den blir på ca 200 sidor, är lättläst, har många bilder och kommer ut i början av nästa år. Pengarna kommer att bli ett bidrag till tryckningen av den, då jag ger ut den i egen regi.

Sven Persson, allt-i-allo i Ullersäters Bygdegårdsförening.

Foto från lindeenergi.se

Sven är en tusenkonstnär och sköter om allt gällande Bygdegårdsföreningen. Han är snickare ibland och ljud/ljus ansvarig ibland. Han tar tag i allt gällande fastigheten, fixar busskur om det behövs , rustar uthus och fixar till anslagstavlor.

– När jag fick besked om detta så blev jag väldigt överraskad, mycket glad och lite rörd. Jag vill tacka de som nominerat mig, säger Sven.

– Jag har inte riktigt bestämt mig vart vinstpengarna ska gå till, men att bjuda ut särbon på en god middag och en gåva till bygdegården som ligger mig varmt om hjärtat är ganska säkert.

Elin Olofsson, grundare av Gåvoboden i Lindesberg.

Foto från lindeenergi.se

Elin är en ung entreprenör som osjälviskt samlar in diverse saker och kläder till behövande för att sedan gratis dela ut detta i sin butik i centrala Lindesberg. Elin ser både till att saker används igen och att de kommer till de som verkligen behöver det. Ständigt på jakt efter återbruk och samtidigt matcha detta mot de ”önskelistor” som finns från behövande.

– Det känns fantastiskt att få denna utmärkelse! Efter en otroligt tuff höst och vinter så var detta väldigt välkommet. Det är så roligt att initiativet uppskattas och att så många hjälper till för att få det att fungera. Jag blir så glad över att det finns så många godhjärtade människor, säger Elin.

– Vi kommer lägga pengarna på vidareutveckling av Gåvoboden, renoveringar i lokalen och en efterlängtad kaffemaskin!

Jesper Hugosson, eldsjäl på Estetiska programmet i Lindesberg.

Foto från lindeenergi.se

Jesper är ett av de nav som musiklivet i Lindesberg snurrar runt, dels på Estetiska programmet, men också på olika publika tillställningar där han ofta rent ideellt ställer upp med sin musik.
Han sprider alltid glädje och värme runt sig och sprider alltid sitt leende var han än uppträder.

– Det känns verkligen jättekul att få denna uppskattning genom Energiklappen, säger Jesper.

Det kommer få mig att vilja jobba ännu hårdare i framtiden.

Pengarna kommer gå till något inom musiken, kanske ett instrument till.


Ove Magnusson, lokal kulturivrare i Guldsmedshyttan.

Ove sätter alltid Bergslagen i fokus och framför allt Stripa kulturmiljö och den forna gruvverksamheten, vika han än möter.

En eldsjäl som alltid är på gott humör och har olika projekt på gång, som Stripabryggeriet där konserter och andra kulturevenemang med artister från när och fjärran genomförs, med gott stöd från kulturföreningen Kronohyttan.

– Det känns fantastiskt kul och hedrande, men synnerligen oväntat, att få vara en av pristagarna till Energiklappen. Jag tänker nog att pengarna skall gå till kultur i någon form här i Guldsmedshyttan, säger Ove.

 

Bilder samt motiveringar är hämtade från Linde energi.

Publicerad 20 december 2023 klockan 09:37

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

2 kommentarer:

  1. Grattis det är du värd.

    SvaraRadera
  2. GRATTIS BJÖRN! Det är välförtjänt.
    Du borde även få ett stort pris från Skatteverket för "Lifetime Achievement". För allt det du har gjort för den myndigheten.
    Samt kungens bästa orden, för allt du har gjort för samhället.
    Gott Nytt År!
    Varma hälsningar,
    Tommy Karlholm

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...