17 september 2020

Ordet "klan" har fått en ny betydelse

Ordet "klan" har olika betydelser. Som kiltbärare och Skottlandsvän så har ordet de senaste åren - och framför allt den senaste tiden - fått ytterligare en betydelse som jag inte gillar: kriminella släktgäng i våra invandrartäta utanförskapsområden. Tyvärr är det nog detta som "vanligt folk" numera tänker på när man hör ordet. 

Det är nog färre som tänker på en traditionsrik stolt skotsk släkt med rötter i de skotska högländerna och vars namn börjar på Mac eller Mc och där männen bär kilt i klanens eget mönster.

Dagligen läser vi i tidningarna och hör på radio eller ser på TV om de kriminella gäng som består av invandrade storfamiljer i våra förortsområden.

Där härskar och styr de samt skjuter ihjäl varandra och tyvärr även en och annan helt vanlig person. Andra favoritsysslor är knarkhandel, beskyddarverksamhet m.m. 

Klaner är en av de vanligaste samhällsformerna i världen. I Sverige hade vi också släkter, eller klaner, som styrde och ställde men det var före vår medeltid. Likadant var det i stort sett hela Europa den här tiden.

Ordet har tre betydelser. Den första är den som är förknippad med Skottland där klanerna/släkterna långt in på 1600-talet agerade som små kungadömen och ofta låg i fejd med varandra.

Klanernas privilegier upphävdes först 1747. Klanhövdingens nedärvda rätt att agera domstol och att kräva krigstjänst av sina underlydande försvann.

Den andra är en vetenskaplig brittisk antropologisk beteckning, som jag inte tänker gå närmare in på.

Den tredje är att klan även kan vara benämning på en djurflock som håller ihop och där medlemmarna är släkt med varandra. Sådana djurklaner finns bl.a. hos babianer och hyenor.

Det är väl hit vi kan hänföra förorternas klaner?

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...