Putins stormaktsambitioner har drabbat Georgien och Ukraina. Andra länder känner oro över utvecklingen och till och med en del svenska politiker har yrvaket vaknat upp ur tron på den eviga freden i Europa. Men inte alla.
Fridolin & Co kan motvilligt tänka sig ett svenskt försvar - men utan vapen. Det feministiska Schymanalternativet vill inte ha något försvar alls. Löfven försöker förgäves nå en finansiell uppgörelse om det framtida försvaret över blockgränsen men Reinfeldt är inte intresserad. Folkpartiklarna vill gå med i Nato och KD kan tänka sig att utreda frågan. Synen på hotbilden är splittrad.
Ryssen har under århundradena varit Sveriges vanligaste fiende och var under hela kalla kriget den lede Fi, som all planering riktades mot. Det var helt i strid med Sveriges högtravande deklaration om "alliansfrihet i fred och neutralitet i krig". Alla utom svenska folket visste att vi spelade under täcket med Nato och Västmakterna.
Putins tonläge och uppkavlade skjortärmar har förändrat det säkerhetspolitiska läget även i vårt närområde. Våra grannländer, både de nordiska och baltiska, är oroade över det säkerhetspolitiska vakuum som Sverige med sin diminutiva försvarsmakt utgör. Gotlands strategiska läge i Östersjön är intressant både för Putinland och Nato. Och det är inte nytt.
I år är det hundra år sedan första världskriget bröt ut. Ryssland krigade på samma sida som England och Frankrike mot Tyskland, Österrike-Ungern och Osmanska riket. Den ryska flottan i Östersjön leddes av amiralen Nikolaj von Essen, en baltisk adelsman. Han ville förekomma den tyska flottan med bl.a. mineringar vid tyska kusten. Dessutom litade han inte på Sveriges neutralitet. Amiral von Essen planerade därför att oskadliggöra den svenska kustflottan och eventuellt minera även utan för Karlskrona.
När kriget bröt ut valde von Essen att omgående slå till mot de delar av den svenska flottan som man trodde fanns i Fårösund på Gotland. Den 9 augusti löpte därför den ryska östersjöflottan ut med sikte på Gotland. Planen var att överraska svenskarna och tvinga dem att dra sig tillbaka till Karlskrona eller att förstöra den svenska flottan.
Nu blev det inget av von Essens planer. Den ryska marinledningen lyckades återkalla hans sjöstyrka precis innan den nådde fram till Gotland. Tack och lov för det!
PS. Källa "Första världskriget" av Marco Smedberg (Historiska media 2014).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar