29 mars 2025

Hittade en hög med gamla dagstidningar

Byt ut "Sovjet" mot "Putin" och "Röda" mot "Ryska" så kan den här rubriken från måndagen den 18 september 1939 bli aktuell igen.

Det har gått drygt 85 år sedan den 1  september 1939 då Hitlertyskland gick in i Polen och Andra världskriget började.

Det nazistiska Tyskland hade gått ihop med Stalins kommunistiska Sovjetunionen i den så kallade Molotov-Ribbentrop-pakten där man delade upp Europa mellan sig.

Där kom man bland annat överens om att  Polen skulle de två diktatorerna dela mellan sig och dagen innan den här morgontidningen delades ut i brevlpådorna hade Stalin - som en "likplundrare" med "lögner" och "fördragsbrott" - gått in i kriget på Tysklands sida. 

Men dagens Rysslands vill inte kännas vid samarbetet mellan Stalin och Hitler utan menar att deras Andra världskrig började vi midsommaren 1941 då Tyskland anföll dem. Då först började det som Putins Ryssland kallar "Det stor fosterländska kriget".

Det firas stort i Ryssland varje år då man säger att  det i stort sett var deras Röda armé som ensam slog ut Hitlers Tyskland. 

Det man inte säger något om är den enorma materiella hjälp som man fick från USA. Trots att soldater var en förbrukningsvara, som man - precis som nu i Ukraina - slösade med, hade det inte gått utan de många tusentals flygplan, lastbilar m.m. som USA levererade sjövägen till Sovjet.

Men åter till det "Folkets Dagblad" som fick mig att inledningsvis dra en parallell med dagens Ryssland och det som eventuellt kan hända.

Denna 85 år gamla morgontidning var en vänstersossetidning i Stockholm startad 1916. Från 1934 blev den organ för det kommunistiska Socialistiska partiet som just detta nummer var.  (Partiet närmade sig senare nazisterna och tidningen kom på slue ut som en pro-nazistisk morgontidning.)

Detta nummer låg i en papplåda tillsammans med ett fyrtiotal andra gamla tidningar i källaren till den kåk vi flyttade från i höstas. De två äldsta var från 1925 , samma år kåken byggdes men de flesta var från 1952.

De alla flesta från det året var fläckade av målarfärg och gick direkt till återvinning. Det kan tyda på att det var då man moderniserade den gama 20-talskåken.

Då försvann den röda träfasaden med sina vita knutar, de spröjsade fönstren, kakelugnarna, balkongens träräcke m.m. 

I stället kom en vit putsfasad, hela fönster (med bågar som inte passade), oljepanna, plåträcke m.m. 


Så såg kåken ut när vi köpte den för 54 år sedan för 120 00 kr. Bilderna visar hur kåken såg på framsidan och även på baksidan. 

Sen la vi ut fler miljoner på att bygga ut den och successivt återställa den till det ursprungliga- I alla fall delvis.

Som sagt, de flesta tidningarna var i dålig skick på grund av att de var fläckiga av vit färg och slängdes. Men kvar i hyfsat skick blev i alla fall 26 stycken dagstidningar, som jag - som är intresserad av historia och framför allt Andra världskriget - tycker är  jätteintressanta.

Av dessa är 17 från augusti-oktober 1939, sju från 1952 och två från 1959. Det är åtta Svenska Morgonbladet (1939),  fem Dagens Nyheter (1952), fyra Aftonbladet (1939), fyra Expressen (1952 och 1959), tre Stockholmstidningen (1939) samt ett Nya Dagligt Allehanda och slutligen ett Folkets Dagblad som båda är från 1939.

Folkets Dagblads huvudnyhet är Sovjets anfall på Polen där man skriver att Stalins utrikesminister Molotov lögnaktigt rättfärdigar angreppet genom att säga att polackerna förtryckt de vitryssar och ukrainare som bor i östra Polen. 

Dessutom skriver man att Sovjet i en nonagressionspakt med Polen lovat lovat att inte anfalla landet struntar man i. (Mönstret känns igen även i dagens  Ryssland.) 

Trots att "Folkets Dagblad" var en kommunisttidning 1939 gillade man inte Sovjet fullt ut så länge Molotov-Ribbentrop-pakten gällde. Därför kritiserades anfallet på Polen. Det var inte lätt att vara kommunist i Sverige just då.

Det finns mycket intressant att läsa även i gamla tidningar. 

PS. På en av tidningarna står det med svag blyerts "Hem 1" vilket sannolikt är en markering till tidningsbudet att tidningen ska lämnas i brevlådan  till fastigheten med adressen "Hemgårdsvägen 1" som var den adress vår kåk hade till 2010 då vi styckade tomten och den nybildade fastigheten fick den  adressen.

De två äldsta tidningarna från 1925 var i uselt skick men förstasidorna var acceptabla så dessa två sitter inom glas och ram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...