Politiker av olika färg bråkar om den "höga" arbetslösheten. Jag har förut på min blogg hävdat att det är få som är arbetslösa om man räknar bort dem som inte kan svenska eller inte har gymnasieutbildning eller som fortfarande studerar.
I dag behandlar DN arbetslösheten i en av ledarna. Man skriver så här: "Ökningen (av arbetslösheten) har hittills, enligt Arbetsförmedlingen, till två tredjedelar fallit på utomeuropeiskt födda och resterande tredjedel på personer med funktionshinder." --- "Närmare hälften av den kvarts miljon inskrivna (dvs. arbetslösa) som har svag ställning på arbetsmarknaden har högst grundskola. Och av dem är det mer än 40 procent som har mindre än de obligatoriska nio skolåren i bagaget." --- "Alla vill, kan eller mäktar heller inte med att som vuxna läsa in hel grund- eller gymnasieutbildning."
Vad krävs då för att få ned arbetslösheten? LO hävdar att man inte ska ta fram låglönejobb utan att man i stället bara ska satsa på utbildning. Men, som DN hävdar, finns det många som inte kan eller vill utbilda sig. Vart ska de ta vägen?
Vad som krävs är en bättre integration av våra ínvandrade kamrater, framför allt de som kommit från länder utanför Europa. Det krävs en ökad satsning på svenskundervisning men även att man skapar fler okvalificerade jobb. Det är få politiker som pratar klarspråk om detta. När arbetslösheten debatteras pratar man bara om totalprocenten och inget om vilka som är arbetslösa.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar