11 oktober 2023

Färja från Nynäs till Gdansk. Några tips.

Jag har nyligen varit några dagar i den gamla tyska hansestaden Danzig, numera Gdansk i Polen. Vi var sex panschisar och alla pigga, utom jag som är tämligen "opigg" och har bl.a. svårt att gå på grund av diverse åkommor. Mitt syfte var enbart att besöka det nya muséet över andra världskriget. Vi åkte i en lånad VW-buss och tog färjan från Nynäshamn. 

Då Gdansk verkar ha blivit ett populärt resmål för oss svenskar delar jag med mig av några tips som kan göra er vistelse där enklare. 

Då denna del av Polen är känt för sina långa fina sandstränder tänkte jag att så här långt in i hösten är det väl inga problem att hitta ett hotell då det inte borde vara många turister där. Trots det började jag med att boka hotell.

Det var svårare än jag trott. Alla centralt belägna hotell var fullbelagda de dagar i början av oktober vi hade planerat att åka dit. Till slut hittade jag ett hotell som bara hade tre dubbelrum kvar och jag slog till direkt. Det blev ett vanligt rum "Standard King" som kostade 1 453 SEK och två vindsrum "Mansard" för 1 347 SEK styck för två nätter. Ett bra pris.

Dessa tre rum kostade för två nätter 4 148 SEK när jag bokade.  När betalade kostade dom 3 975,45 SEK beroende på kursändringen. Det blev per rum och natt bara drygt 660 SEK. Men då ingick inte frukost som kostade ca 130 SEK. Alla rum var rökfria.

Hotellet hette "Wolne Miasto Old Town Gdansk" och jag bokade via booking.com. Parkeringsplatser fanns i närheten. Hotellet hade inga egna.

Två par laddningsbara hörapparater plus en padda och två mobiler som ska laddas med el kräver uttag. Det fanns inte många sådana och de funkade bara för våra platta kontakter. De runda gick inte att sätta i vägguttagen som hade en extra pinne som stack ut och hade krävt en adapter. 

Tips 1: Ta med en sladddosa med fler uttag som har en platt "hane" att sätta i väggens uttag.

Båtresan med färjan från Nynäshamn kl 18 med ankomst till Gdansk kl 12 dan därpå bokade jag på Polferries webbplats för oss sex resenärer och VW-bussen. 

Det tog lite tid och det var mycket att tänka på. Mått m.m. på bilen skulle anges, antal hytter, middagar och frukostar plus namn och personnummer på alla resenärer. Det gäller alltså att ha de uppgifter tillgängliga.

Om du missade att boka en detalj eller måste ändra något fick du börja om från början och fylla i alla uppgifter på nytt. Någon "sparafunktion" hittade inte jag i alla fall. När du bokade bilen skulle du även boka förarens uppgifter som namn och personnummer och inte när du bokade övriga resenärer.

Själva färjan "M/F Wawel" byggdes i Tyskland för mer än 40 år sedan var trots åldern tämligen fräsch och rökfri. Den personal som var minst lika gammal som färjan hade kvar den typiska öststatskulturen, vilken innebar småsurhet och minimum av servicevilja. Samma gällde i Gdansk. De yngre hade en helt annan attityd.

Hytterna hade bara ett eluttag med plats för två platta kontakter, alltså samma som på hotellet. Se tipset ovan.

Middagen vi hade bokat och betalat för var av typ "bricklunch" och gick att äta, men inte mer. Den alacarte matsal som fanns på färjan var bokad men på hemvägen tjatade vi till oss platser där. Vi fick betala tillägg för att äta där, men det var det värt.

Det fanns en "taxfree"-butik men spriten var inte billigare än att köpa iland i Polen. En liter känd gin kostade ca 270 SEK; billigare än hemma i alla fall.

Eftersom vi hade bil med oss åkte vi till staden Malbork för att kolla in den enormt stora  medeltidsborgen med samma namn som är byggd helt i tegel och är Europas största i sitt slag. 

Även här möttes vi av samma gamla öststatsmentalitet som delvis fanns på färjan. Vi köpte våra entrébiljetter och travade iväg ett par hundra meter till borgens ingång. Där stoppades vi av en uniformerad vakt som på halvbra engelska förklarade att vi inte släpptes vidare in i borgen. 

Anledningen var att vi inte hade hörlurar med vidhängande minibandspelare på oss. Det var ett krav, något som inte biljettförsäljaren informerat oss om. Typisk kvarleva från tiden då landet var en rysksovjetisk lydstat. Säg inget om inte någon frågat.

Borgen var i total avsaknad av handikappanpassning. Borggården och övriga markytor var belagda med kullerstenar i grapefruktstorlek och större. Det var ganska svårt att köra min rollator där och med en rullstol hade det varit omöjligt.

Vi förstod snart varför vi måste ha hörlurar. Då hade vi fått veta allt om borgen den vägen på en perfekt och lättförstådd engelska (ett plus här!). Det var den enda information som fanns. Inga skyltar med  fakta om borgens delar och olika rum eller pilar som visade var man skulle gå vidare.

Då det var många trappor upp och ned som inte tillät mig som var rollatorberoende att gå dit tappade jag snart kontakten med rösten i hörlurarna. Jag gick vidare på måfå tills övriga medresenärer fått nog av borgen och vi återvände till Gdansk; en mysig stad med många bra krogar.

Slutligen några tips till. Tips 2: Besök det fantastiska och nybyggda muséet som handlar om andra världskriget, vilket var enda anledningen till mitt besök i Gdansk. 

Tips 3: Du behöver inga lokala pengar utan alla inköp och betalningar gjorde vi med kort (utom en p-automat i Malbork, som bara gick att mata med zloty-mynt). Den svenska tusenlapp jag hade omvandlat till zloty fick jag återomvandla till kronor när jag kom hem igen.

Vi åkte från Nynäs en måndag kl 18 och kom tillbaka dit på fredagen samma vecka kl 12. Vi hade åkt drygt 30 mil, dels till Malbork men även till Sopot och haft två hotellnätter i Gdansk. Det kostade totalt med bil, mat, hotell, färja och diverse onödiga inköp ca 5 000 SEK per person. Drar du bort det du skulle konsumerat hemma blir merkostnaden bara ca 3 500- 4 000 kr per person.

Tips 4: Tanka i Polen. Dieseln kostade ca 15 kr litern mot 25 kr här hemma. Det lägre priset sades vara  en politisk muta till polackerna som gick till val några veckor senare.

Avslutningsvis citerar jag humoristen m.m. Axel "Falstaff, fakir" Wallengren (1865-1896) som skrev: "Vatten är ett farligt gift som omger Visby stift". Men även parollen: "Sydpolen åt sydpolackerna!"



 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...