13 januari 2010

Två dagar på raken med möten

Jag började min jul- och nyårsledighet redan den 17 december. Nu har jag jobbat i två dagar. Det tog emot. Båda dagarna var dessutom mötesdagar.

I går var jag på Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm. Där träffade jag några informatörskollegor från andra myndigheter. Vi ingår i ett "RUT-uppdrag" från regeringen där "RUT" står för "Rätt utbetalning" (från trygghetssystemen). Det går (för oss informatörer) i korthet ut på att vi ska samordna våra informationsaktiviteter om bidragsfusk och svartjobb. Sedan ska vi kolla effekten av aktiviteterna genom enkäter och rapportera tillbaka till regeringen. Uppdraget är i stort sett omöjligt: De berörda myndigheterna har inte planerat några informationsaktiviteter om fusk. Alltså finns det inget att samordna, mäta effekten av och rapportera. Dessutom är tiden knapp.

För att kunna informera, genomföra enkäter m.m. krävs pengar - som inte finns. Regeringen har inte skickat med några till oss. Och myndigheterna har inte avsatt några heller. Arbetet med RUT-uppdraget upplever jag därför som tämligen meningslöst. Det är enbart ett spel för gallerierna. Men kollegorna i projektet är duktiga och vi har kul när vi träffas. Alltid något.

Detta är bara en liten uppgift utan finansiering som ålagts Skatteverket. Det finns många andra, betydligt större uppgifter. Verket ska utfärda id-kort, behandla ansökningar om HUS-avdraget och att med början i höst börja folkbokföra folk på lägenhet. För inget av dess uppgifter har verket fått full finansiering. Förra året gick Skatteverket back nästan en halv miljard och det lär nog bli lika eländigt på pengafronten i år. Verket börjar bli ett anorektiskt konkursbo.

Vi får hoppas att den nya generaldirektör (som borde varit på plats den 1 januari) känner till verkets dåliga ekonomi och ställer krav på extra pengar för att ta jobbet. Det är kanske därför man inte hittat någon ny chef, trots att man sedan flera år tillbaka vetat om att den förre generaldirektören skulle sluta vid årsskiftet.

I dag var jag på ett annat möte hos Tillväxtverket. Där började vi planera informationen om den nya företagarsajten verksamt.se, som byggts av Tillväxtverket, Bolagsverket och Skatteverket. Sajten vänder sig till den som redan driver företag eller som tänker starta ett. Den är indelad i olika avsnitt: Fundera, Starta, Driva, Utveckla, Avveckla. Eftersom den är under utveckling kan du lämna synpunkter på den. Gå gärna in och kolla!

Det här arbetet känns meningsfullt. Företagarsajten har utvecklats under en längre tid och smygstartade i juni förra året. Till sommaren kommer den att vara mer komplett och ha fler e-tjänster för den som vill starta företag. Att bygga sajten har nog kostat någonstans mellan 30-50 miljoner kr.

Men nu när det börjar bli dags att berätta för folket att sajten finns så är man inte villig att satsa ordentligt på information. Ett par-tre miljoner kanske myndigheterna är beredda att anslå. För det blir det inte mycket information, när vi har hela svenska folket som målgrupp och alla företagare som delmålgrupp. Enligt en undersökning som Nordea gjorde i våras så sa halva svenska folket att man kunde tänka sig att starta eget.

Man satsar miljoner på att utveckla en ny produkt. Men när det blir dags för marknadsföring finns inga pengar. Det är ungefär som om Volvo skulle ta fram en ny bilmodell och ställa upp bilarna på ett gärde utan för Göteborg och hoppas att köparna ska hitta dit på egen hand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...