31 januari 2010

Sollentuna centrum delat av järnvägen


Min hemkommun Sollentuna har förändrats och fått ett nybyggt centrum. Järnvägen skär rakt igenom kommunen och även rakt igenom Sollentuna centrum. Den östra delen består av nya bostadshus med bostadsrätter som har tegelfasader eller färgglada putsfasader. Öster om järnvägen finns också ett helt nytt och stort köpcentrum med ett parkeringshus i flera plan. Ett aktivitetshus, kallat Satelliten, har också byggts på östra sidan. Här bor dom som har råd att köpa sin bostad. Här finns lyxiga butiker.

Sollentuna centrum är segregerat. Väster om järnvägen ligger Malmvägen (känd från Snabba Cash) med sin 40 år gamla hyreshus i trist grå betong. Där finns polishuset, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, det nybyggda huset för Attunda tingsrätt samt det nya häktet - en stor flervåningsbyggnad, strategiskt belägen mellan polishuset och domstolshuset (se bilden).

Om du sa "Kumla" för femtio år sedan tänkte nog de flesta på "skor". Säger du "Kumla" i dag tänker man nog främst på fängelset - Kumlabunkern. Jag befarar att Sollentuna om några år i första hand kommer att vara känt för sitt stora häkte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...