29 januari 2010

Mimik och kroppspråk viktigt för kommunikationen

Frankrike tänker lagstifta mot burkor på offentliga platser. Här i Sverige är också burkorna och motsvarande huvudbonader uppe till diskussion. Tycker man inte om burkor är man invandrarfientlig islamofob. Accepterar man burkor är man... ja, vadå? Politiskt korrekt kanske. Jag vet inte. Politikerna tassar på tå. På mig verkar det mest vara en symbolfråga då antalet användare av burkor uppges vara ca 100 (av en befolkning på 9 miljoner invånare).

Det som inte nämns i debatten är hur viktigt mimik och kroppspråk är för kommunikationen mellan människor. Det talade ordet svarar för ca 7-10 procent av kommunikationen. Resten står kroppspråk och mimik för.

Det får mig att tänka på statsminister Per-Albin Hansson som när Andra världskriget bröt ut talade i radion. Han sa på sin trygga skånska dialekt: "Sveriges beredskap är god" fast han visste att den inte alls var det. Hade han stått i TV så hade han blivt avslöjad direkt som en lögnare. Han hade lagt cigaretten han rökte på bordet han satt vid. Cigaretten glödde och lämnade ett märke på bordsskivan. Bordet lär fortfarande finnas kvar på Sveriges Radio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...