1 januari 2010

Pensionsjämförelse Sverige - USA

Apropå pensionär och pension så har jag en intressant story.

Vårt land framhålls ofta som ett fördedöme i världen när det gäller värlfärd, social omsorg och allehanda förmåner. Många medborgare här hemma tror nog att Sverige ligger i topp på alla sådana områden och att vi lever i det bästa av länder. En del politiker har nog också hjälpt till att sprida den bilden... USA, däremot, anses vara ett land där samhällets skyddsnät är - om inte obefintligt - så i alla fall bristfälligt. President Obama har ju uppenbara problem med att få igenom sin sjukförsäkning för alla. Den här bilden stämmer inte alltid.

Min svägerska arbetade i USA i början av 1960-talet när hon var i övre tonåren. Undet ett år och tio månader som lågavlönt biträde på ett försäkringsbolag i Minnesota tjänade han totalt cirka 2 300 dollar.

Förra året gick hon i pension vid fyllda 65 år. När hon ansökte om sin svenska pension fick hon även uppge att hon jobbat utomlands. Via kontakter mellan Försäkringskassan, USA:s pensionsmyndighet och ambassaden i Stockholm kom ett överraskande besked till henne.

Den lilla tid hon arbetat i USA ger henne en livsvarig pension - efter amerikansk skatt - på 50 dollar, knappt 360 kr. Pengarna går direkt in på hennes bankkonto i Sverige så det blir inga extra kostnader för att få tillgång till dem.

Men inte nog med detta. Även hennes man, min bror, får en månatlig livsvarig pension på 23 dollar (ca 165 kr) efter skatt tack vare hennes jobb i Minnesota på 1960-talet.

Pensionerna från USA ska jämföras med vad min bror får i statspension för sina 18 år som statstjänsteman i Sverige. Han började jobba statligt som 19-åring 1958 och slutade 1976 med en hög lön som kontraktsanställd avdelningsdirektör. För alla dessa år får han nu som pensionär ynka 319 kr i månaden - efter skatt - i statlig pension.

Anledningen till den låga statspensionen är att pensionsförmån började räknas först från fyllda 28 år. Och inte för tjänstledighet. Min bror var tjänstledig för FN-uppdrag under två år den aktuella tiden.

Allt som glimmar i Sverige är inte alltid guld....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...