19 mars 2010

Skatteverkets dåliga ekonomi - igen

Såvitt jag hört och sett så är det bara Dagens Eko som kommenterat Skatteverkets dåliga ekonomi - och nu två dagar i rad. DN, SvD och tv-nyheterna har varit tysta i frågan. Jag tipsade SvD redan i höstas om verkets prekära ekonomiska situation, men man bedömde tydligen inte att det var någon nyhet av värde.

Nye generalen Hansson säger att han känt till pengabristen, men att han när han var statssekreterare i finansen inte visste att den var dålig. Det måste i så fall bero på att förre generalen Sjöstrand inte talat klarspråk när det träffats. Varför, kan man undra? Eller är allt som pågår nu ett spel som gjordes upp i höstas? Nä, så konspiratorisk är jag nog inte...

Nu är verkets ekonomiska situation offentlig och snart borde väl även några riksdagsmänniskor, t.ex. i skatteutskottet, uttala sig. Skatteutskottet ska för övrigt besöka verket i början av april och då vore det konstigt om inte ekonomifrågan kom upp.

Nu är det dessutom läge för den rödgröna oppositionen - som brukar värna den offentliga sektorn - att träda fram och lova mer pengar till verket om dom vinner valet i höst - framför allt om Borg kommer att hålla pungen stängd. Men nu tror jag inte han gör det. Några villkorade miljoner tror jag nog han hostar upp. Han kan ju inte tappa ansiktet och ge verket allt som krävs - och behövs.

Det är bra att pengabristen för verket lyfts fram i vårljuset. Nu återstår bara en fråga till för nya ledningen att ta tag i: att förändra den absurda beställar-utförarorganisationen som plågar verksamheten. Det vore intressant att få veta vad den har kostat hittills? Det är en fråga som Riksrevisionen borde titta närmare på.

3 kommentarer:

  1. Problemet är ju att vi (Skatteverket i landet) aldrig producerat så lite, till så stor kostnad med så litet kvalitet. Detta är en följd av en mängd strategiska felbeslut. Det allra värsta är att det inte går att återställa. Det är lätt att hugga ned träden men det tar tid innan de växer upp.Imkompetens är en merit om du söker jobb på Skatteverket idag. Ju mindre du kan, desto mindre käftar du emot.
    Vad Skatteverket behöver är mer rebeller som orkar stå upp mot alla galenskaper!

    Anders B/ Gotland

    SvaraRadera
  2. Det är inte så konstigt att verket har dålig ekonomi när man anställer akademiker för att utföra patetiska sysslor som grovspräck, beredning och att skicka ut blanketter till kreti och pleti. För akademiker framstår detta som sysslor som hör hemma på Samhall.

    Anställ rätt personal för rätt ändamål och sätt lön därefter. Köp datorprogram på marknaden isället för att utveckla Tina till en kostnad om 400 miljoner kronor. Tanken med Tina är god men prestandan tämligen usel.

    SvaraRadera
  3. Kommentaren från 5 juni träffar otroligt rätt, kunde inte sagt det bättre själv. Vill endast göra ett tillägg och det är att man även måste stävja upp organisationen, ställ mer krav, ta bort en massa sektionschefer som egentligen inte behövs. Inför stämpelklocka och förbjud dessa 45 minuters fikaraster som är något som faktiskt existerar i den sjuka myndighetskulturen. I vart fall gör den det på Skatteverket.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...