5 mars 2010

Bra med utbildning för invandrade

Nu ska regeringen se till så att nyanlända flyktingar m.fl. får gå en 60 timmar lång utbildning i svenska seder, bruk och även få allmän information om hur Sverige funkar. Det är jättebra. Det underlättar deras anpassning till vårt land.

Svenska för invandrare finns ju redan. Det som saknas är ett "prov" som visar att dom fattat grunderna i vårt samhällssystem och att dom hjälpligt, pratar, skriver och läser svenska språket. (Analfabeter kan ju få dispens eller stödundervisning.) Godkänt prov borde vara en förutsättning för att bli svensk medborgare. Men att tycka så här är inte politiskt korrekt. Jag är alltså varken korrekt eller politisk.

När jag på 1960-talet jobbade på länsstyrelsen, som då beslutade om svenskt medborgarskap, var de sökande tvungna att visa intyg på att dom kunde svenska. Det var ofta en präst eller en kommuntjänsteman som intygade detta skriftligt. Varför togs det kravet bort? Jo, det var sannolikt för att snabbare få nya svenskar som flytt från högerdiktaturer att rösta även i riksdagsvalet (och på det då statsbärande partiet).

1 kommentar:

  1. Jo, ett tillägg. Hörde häromdan att den som vill bli medborgare i Nya Zeeland måste uppnå vissa poäng. Man får poäng för ålder, utbildning, erfarenhet, språkkunskaper m.m. Där kommer inte vem som helst in i gemenskapen...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...