25 mars 2010

Blir det fler fel när 40-talisterna försvinner?

Statistiska centralbyrån (SCB) har räknat fel vid ett par tillfällen den sista tiden. Första felet var att svenskarnas samlade förmögenhet blev 500 miljarder för stor (!) och det andra att inflationen blev för hög på grund av att priset på skor blev för högt. Chefen för SCB ursäktade sig bl.a. med den stora generationsväxlingen och att man inte varit bra på att överföra kompetens till nyanställda.

Det är ju inte bara SCB som tappar erfarna 40-talister. Hos Skatteverket kommer 2 000 personer att gå i pension de närmaste fyra åren. Det blir ett stort tapp av kompetens. Om inte verket får extra pengar kommer luckorna inte kunna fyllas. Vilka konsekvenser kan det få för verksamheten? Risken för fadäser, t.ex. i de komplicerade it-systemen, ska inte underskattas.

Det finns förståsigpåare som till och med tror att Sveriges ekonomi - totalt sett - blir lidande på grund av kompetenstappet som uppstår när 40-talisterna lämnar yrkeslivet. Men det är nog i så fall bara en västanfläkt, jämfört med vad som kommer att hända om 20 år. Då går nämligen 60-talisterna i pension. Och den gruppen är 85 000 fler än 40-talisterna! De konsekvenserna blir det 80-talisterna som får ta hand om.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...