3 mars 2010

Huvudkontoret börjar bli lite sunkigt

Skatteverkets huvudkontor i Solna byggdes om för ett antal år sedan. Allt blev nytt och fräscht. Nymålade väggar, nya gardiner, nya möbler. Men nu har det gått en tid och en uppfräschning här och var skulle behövas.

I några trapphus har någon drällputte skvimpat ut kaffemuggen. Kaffet har runnit nedåt längs ena väggen, våningsplan för våningsplan. En del toaletter har utrustning som börjat fallera, t.ex. automaterna för torkpapper - en del är trasiga.

Men Skatteverket har internt en så kallad beställar-utförarorganisation - det jag kallar "leka affär". Det innebär att allt som ska göras internt ska offertförfrågas, offereras och sedan beställas. På beställarsidan har man ett it-system för detta. På utförarsidan har man ett annat. Mellan beställare och slutlig utförare finns en hel hoper med kundansvariga på olika nivåer. Allt detta infördes 2005 för att man skulle förbilliga och effektivisera verksamheten. Sic! Ingen gillar systemet. Alla biter ihop, tiger och lider.

Att tvätta väggarna i trapphusen ingår inte i det löpande interna abonnemanget och då måste den tjänsten beställas. Det kostar extra pengar. Och Skatteverket lever på kredit. Jag skulle tro att kaffefläckarna kommer att vara kvar tills man river huset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...