29 mars 2010

Preskriberade mutbrott

Två chefer hos Skatteverket har dömts för mutbrott. För fem år sedan bjöd en leverantör dem på sportbilskörning inklusive lunch. Värdet sattes till 5 000 kr. Ryktesvis berättas att det var en missnöjd medarbetare som tipsade verkets ledning flera år senare, som därför nödgades göra polisanmälan. Domstolen dömde till dagsböter och med chefernas löneläge blev det bortåt 60 000 kr. Surt, sa räven.

När jag ser tillbaka på vad som skedde på 70- och 80-talen i fråga om "mutor" blir jag mörkrädd. Leverantörer bjöd friskt på både det ena och det andra. Det var middagar och resor både inom och utom landet, som kallades "studieresor" med fabriksbesök och annat på programmet. Julklappar som kluckade levererades till hemadressen. Det var ingen hejd på hur leverantörerna uppvaktade de som satt på pengarna och köpte in allt möjligt, från hotellnätter, trycksaker, distributionstjänster, ADB-konsulter, reklambyråer, datorutrustning, mjukvaror m.m. Och upphandlingsreglerna var mycket bristfälliga. Det var inget märkvärdigt, tyckte man då. För sådan var kulturen. Om man tackade nej hade man ansetts vara mindre vetande.

Gradvis ändrades kulturen. En upphandling som gick snett ledde till skadestånd i miljonklassen och strikta regler infördes, både för upphandling och gåvomottagande. Nu betraktas alla gåvor och förmåner som otillbörliga.

Eftersom Skatteverket kollar medborgare och företag med lupp och förstoringsglas måste de anställda leva upp till alla regler med råge. När verket i Solna fortfarande hade gratis parkering för de anställda vägrade verkets superjurist att parkera där. Hon ansåg att förmånen var skattepliktig.

Cheferna på verket i Solna har förmånsbil. Med bilen följer en fri p-plats i husets mycket trånga garage. Alla har en p-plats, utom generaldirektören som har två. Jag är helt säker på att han förmånsbeskattas för den extra p-platsen, som gör det lättare för honom att parkera.

4 kommentarer:

  1. Hej Björn!
    Grattis! Nu har din blogg blivit tillräckligt läst för att komma med i Skatteverkets bloggbevakning (från leverantören Infopaq). Så från och med nu kommer alla inlägg där du nämner "Skatteverket" att lusläsas av oss på K-staben och länkas på intranätet.
    Så ös på!
    Hälsningar från din f d kollega Erik Boman, Skatteverket.

    SvaraRadera
  2. Ojdå, då kanske jag får använda eufemismer i stället... // Björn

    SvaraRadera
  3. Vill du inte bli läst av alla på intranätet?

    SvaraRadera
  4. Jo, men visst, men det blir ju genast en annan dimension med en så stor grupp. Känns mer allvarligt. Men å andra sidan hade jag ju alla mina läsare när jag gjorde papperstidningen.
    // Björn

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...