18 mars 2010

Skatteverket vill ha mer pengar

Skatteverket har ont om pengar. Internt har det varit känt länge. Nu har nya ledningen öppet vänt sig till Finansdepartementet och bett om 400 friska miljoner per år framöver. Nya ledningen - både general- och överdirektören - var tidigare statssekreterare på finansen och var då med om att ge verket nya uppgifter utan finansiering. Så de måste har varit väl medvetna om den dåliga ekonomin när det tog chefsjobben på verket. De borde ha satt som krav för att ta jobben att få med sig en rejäl påse pengar. Kanske gjorde de det?

När Alf Nilsson var chef för verksamhetsstöd (utförarsidan på Skatteverket) och kämpade med de sparkrav han hade, sa jag till honom: "Du kan väl dra över med nån miljard. Det spelar väl ingen roll. Du ska ju snart sluta". Då svarade han att han ville ha ett bra eftermäle och dessutom gärna något nytt uppdrag. Eftermäle från vem, tänkte jag, personalen eller höjdarna i departementet, men sa inget.

Generaldirektörer och andra höga chefer som missköter sig brukar bli avsatta och placerade med bibehållen titel och lön i regeringskansliet några år utan vettiga uppgifter. Oftast dyker de upp i en ny roll några år senare när deras fadäser är glömda. De som är lydiga mot regeringskansliet får i stället ofta nya fina uppdrag på direkten så fort de slutat.

Skatteverkets begäran om mer pengar som nu gått in till finansen har säkert inte kommit till utan departementets kännedom i förväg. Det ska bli intressant att se om Borg öppnar plånboken eller om det hela bara är ett spel för gallerierna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...