15 december 2010

Varför ska skolor vara aktiebolag?

Det finns många privata skolor i Sverige. De flesta är aktiebolag och lämnar utdelning till sina aktieägare. Jag vet en privat skola, ett gymnasium som tidigare var kommunalt. Rektorn fick köpa skolan, bildade ett aktiebolag och är majorietsägare med 51 % av aktierna (2 001 aktier). Några andra på skolan äger ett par hundra var och vanliga lärare och andra som jobbar på skolan äger resten av aktierna - 10 aktier var. Häromdagen var det bolagsstämma. Där beslutade man att dela ut 125 kr per aktie.

Skolan behöver förbättra infrastrukturen i skolsalarna. Därför kommer fyra salar per termin att utrustas med oh-kanon, högtalare m.m. så att undervisningen där kan bedrivas under mer moderna former. Att utrusta en sal kostar 38 000 kr. Eftersom skolan har ca 60 salar så kommer det att ta nästan åtta år att utrusta alla salarna. Totalt har aktiebolaget 4 000 aktier och den sammanlagda utdelningen blir därför en halv miljon kr. För den summan kunde ytterligare 13 skolsalar ha fått oh-kanon m.m. i år.

Att skolor ska vara aktiebolag känns tveksamt... då vore det nog bättre om de privata alternativen var stiftelser eller liknande, som inte lämnar utdelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...