1 december 2010

Oempatiska uppsägningar både förr och nu

Alla anställda i försvaret, både militärer och civila, måste acceptera utlandstjänstgöring - annars får dom sparken. Ca 95 % har sagt ja. Men en major och flygingenjör med specialistut-bildning, värd 50 miljoner (Sic!), villkorade sitt ja, men det tolkades som ett nej. Han fick sparken när han var på en exklusiv NATO-kurs i Holland. Beskedet om sin uppsägning fick han som ett SMS från Högkvarteret i Stockholm.

Att skicka den här typen av meddelanden på ett känslokallt sätt är inte nytt. Det gjorde även dåvarande Riksskatteverket (nuvarande Skatteverkets huvudkontor) i mitten av 1970-talet. Bakgrunden var följande.

Finansminister Gunnar Sträng införde något som kallades "byggmomsavdrag". Det innebar att den som reparerade sitt hus fick skatteavdrag för momsen. Elaka tungor påstod att Sträng införde den här föregångaren till ROT-avdraget för att hans egen fastighet i Gamla stan i Stockholm behövde repareras.

Riksskatteverket anställde handläggare med juristkompetens samt biträden och byggde upp en tillfällig enhet för detta. Men när verksamheten skulle börja avvecklas måste personalen formellt varslas om uppsägning (även om de flesta sedan fick andra jobb på verket). Uppsägningen formulerades i ett högtravande brev där personalhandläggaren Ni-ade mottagarna, trots att du-andan rådde på verket. Men inte nog med det. Brevet skickades rekommenderat med mottagningsbevis och nådde mottagarna i dagarna mellan jul och nyår. Hur kul var det på en skala?



Jag publicerade ett sådant här uppsägningsbrev och gjorde en artikel om det i verkets interna tidning. Då tog det hus i helsike. Jag kallades till ett uppläxningsmöte hos den administrative direktören, där även personalhandläggaren, som var mycket, mycket upprörd deltog. Han var så förbannad på min artikel att han knappt kunde tala. Till slut reste han sig och lämnade rummet. Vi andra stod i fönstret och tittade på när han gick hem. "Jaha", sa den timide administrative direktören och fortsatte: "Då vi får kanske anse ärendet som avslutat?".

Hur brevet såg ut ser du ovan. Vill du kunna läsa vad som står?
1) Högerklicka på brevet.
2) Klicka på Ctrl +++ så får du upp det i större och läsbart format.

PS. Sträng reparerade faktiskt sitt stenhus och skickade in en ansökan om byggmomsåterbetalning. Det ärendet behandlades med förtur, vill jag minnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...