14 december 2010

Dagbladet har lovordat Skatteverket

Några år in på 1980-talet fick jag ansvaret för Riksskatteverkets (nuvarande Skatteverkets huvudkontor) relationer med medborgarna och medierna i min roll som informationsdirektör. Vi hade innan inte särskilt bra framtoning i medierna. Min strategi var att bli "vän" med journalisterna genom att ge dem bra och snabb service samt att utbilda alla chefer i hur massmedierna jobbar och hur man umgås med journalister.

Jag föreslog, mest på skämt (men dock med lite allvar), att verket skulle ha en särskild taxeringsnämnd för journalister. Där kunde vi ha deklarationsgranskare som förstod deras arbetsvillkor och som såg välvilligt på deras avdrag av olika slag: fackböcker, resor, arbetsrum i bostaden m.m. Om journalisterna blev mer positivt inställda till oss skulle det blir svårare att skriva skit om skatteförvaltningen. Och den allmänhet som fick sin bild av oss via medierna skulle på sikt också bli mer positiva till oss. Nu blev det ingen sådan taxeringsnämnd. Det har gått bra ändå.

I torsdags (9.12) förra veckan skrev utrikeschefen Lars Ryding på SvD en hel kolumn, som bara handlade om Skatteverket. Han skulle starta eget företag och såg framför sig en djungel av blanketter och krångel. Men han fick totalt fel. Det gick lätt som en plätt att via nätet registrera sin firma. Sen blev han inbjuden till gratis rådgivning och coaching hos Skatteverket, förmedlad av en vänlig dam som tog väl hand om honom. Efter ett tag hade han en momsfråga och blev hänvisad till närmaste servicekontor. Samma vänliga och effektiva service även där.

Han avslutar sin kolumn så här: "Ja visst gör det ont när fördomar brister... Men det är en skön smärta".

I lördagens SvD (11.12) skrev reportern Leif Pettersson en krönika och lovordade "Skattestatistisk årsbok" som Skatteverket sammanställer och ger ut varje år.

Det verkar inte vara någon hejd på jublet över Skatteverket hos SvD. Det är bara att slicka i sig för alla skattebyråkrater, såväl nuvarande som föredettingar, vilka varit med och byggt varumärket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...