27 oktober 2011

Ask vill utreda nätval

Justitieminister Ask vill utreda möjligheten att rösta elektroniskt via Internet. Andra länder har redan e-val så Sverige ligger efter (vi som annars brukar ligga främst i det mesta, eller...?)

Men redan för fyrtio år sedan var man i Sverige inne på att utnyttja den tidens it-teknik (som då hette ADB) för att rösta. Riksskatteverket var central valmyndighet och tog fram ett tekniskt system med hålkort - som var den tidens databärare - och valboxar, som skulle snabba upp rösträkningen. Valboxen var framtagen av företaget Facit, som gjorde skriv- och räknemaskiner och var formgiven av självaste Sigvard Bernadotte.

Valsedeln var ett hålkort som stoppades i en särskild kassett som fick fungera som valkuvert. Kassetten stoppades sedan i valboxen där hålkortet frigjordes från kassetten och hamnade i boxens innanmäte. Hålkorten räknades sedan maskinellt i dåtidens datamaskiner.

Först gången valboxen användes var 1971 då studenter i Umeå fick prova den nya tekniken. Året därpå genomfördes ett större test då 200 valboxar användes på över hundra platser vid värnpliktsvalet.

Men det bliv inget val till riksdagen 1973 med hålkort. Riksskatteverket konstaterade att systemet inte var säkert till 100 % och utredningen lades ned. Nu är det kanske alltså dags igen att nyttja modern teknik vid röstandet. Vi får se hur det går den här gången.

3 kommentarer:

  1. Jo, jag minns också detta, prov gjordes ju som du vet bl a på I3 i Örebro. Internetröstning kan möjligen bli aktuellt från vallokal men aldrig hemifrån. Risken för otillbörlig påverkan är alldeles för stor.
    Tycker Lars W

    SvaraRadera
  2. Jag var en av dom ute i landet som genomförde datakörningarna vid vpl-valet. Ibland med beväpnade poster i datahallen!
    Ett förband hade röstat ute i busken och använt bajonetten på hålkortet, andra hålkort hade matrester och annat kladd på sig.
    Undrar var dessa valboxar tog vägen, för särskilt lyckat var det inte!
    /Tord

    SvaraRadera
  3. Jag vet att det fanns en box länge på verket. Om den finns kvar så är den nog idag hos Valmyndigheten. Dom andra gick väl till skrot? Egentligen borde nån box ha lämnats till Tekniska muséet, men jag tror nog inte att det gjordes.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...