15 juni 2010

Det finns hundratals enkäter i arkivet

Den 30 maj skrev jag ett inlägg på min blogg om en enkät som jag lät göra 2005. Vi gjorde inte något med resultatet av enkäten, utan arkiverade det. Enkätresultatet dök upp i ett debattinlägg som justieministern gjorde i en av morgontidningarna. En grävande journalist blev intresserad och fick ut enkätresultatet från Skatteverket.

I dagens Expressen har journalisten (s. 21) skrivit en helsida med rubriken "Så riskerar Sverige att ruttna inifrån". Han gillar inte justitieministerns förslag om att försvåra för den som vill ta del av integritetskänsliga uppgifter om folk. I sin artikel argumenterar han emot. Eftersom ministern använde Skatteverkets enkätresultat i sin argumentation för en skärpning av regelverket måste ju journalisten göra allt han kan för att misskreditera enkäten.

Han kommenterar enkäten genom att såga den helt: Verket (dvs. jag) har gjort alla fel man kan göra, fel frågor ställdes. svaren är meningslösa m.m. (Eftersom enkäten tydligen var så himla dåligt gjord var det väl bara bra att vi inte torgförde den. Eller hur?)

Sen ondgör han sig över att vi mörkat enkäten genom att inte diarieföra den. Att våra enkätresultat inte diariefördes beror på att de betraktades som arbetsmaterial, men de förtecknades i stället löpande i särskild ordning och arkiverades. De är prydligt och snyggt uppställda i arkivet hos Skatteverkets huvudkontor i Solna för den som vill ta del av dem. Inget är hemligt. Det är ett digert material som spänner över åren 1971-2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...