25 februari 2015

Märkligt. Inget verkar ha stulits?


I mitt förra blogginlägg skrev jag att vi haft inbrott på torpet i Bergslagen. Nu har vi varit där, städat upp och kollat läget. Det var rätt stor oreda, trasigt köksfönster, utdragna lådor och skåp, innehållet utvräkt på golvet. Även sängkläderna var upprivna.

Det märkliga är att vi - än så länge - inte funnit att något är stulet (bortsett från en uppladdningsbar ficklampa).

Inbrottet skedde sannolikt i början av januari när det var mörkt. Förövarna slog sönder en halvan av köksfönstret, öppnade det och klev in. De har rumsterat runt överallt men lämnat köket i fred. Sprit - även oöppnade flaskor - har det lämnat kvar liksom även fickur, luftgevär och en börs med gamla svenska silvermynt.

De var inte särskilt väl förberedda då de tänt ett stearinljus och haft det som belysningskälla när de rumsterade om inne i huset. De lämnade därför stearinfläckar på mattor, möbler och utrivna kläder. Till och med i en garderob har de varit inne och lyst med stearinljuset. Tack och lov misslyckades de att sätta eld på kåken!

Den ficklampa som fanns i köket har de missat. Förmodligen visste de inte hur de skulle göra för att tända den. På övervåningen hittade de däremot vår uppladdningsbara ficklampa som satt i sin hållare  i vägguttaget. När man tar loss lampan börjar den lysa direkt. Den lampan saknas men hållaren är kvar. Det tyder på att de inte fattat hur lampan fungerade.

När de lämnade kåken klev de ut genom fönstret igen. De har inte förstått att de kunde vrida om låsvredet på ytterdörrense insida och enkelt ha klivit ut den vägen.

Detta tyder på att det inte varit några baltiska stöldligor som varit i farten. Inte heller några ungdomar eller knarkare för då hade spriten och även andra grejor varit borta. Vilka kan man då tänka sig?

I själva byn, ca en kilometer från vårt torp, bor hundratalet nyanlända nysvenskar med rötterna i den del av världen som ligger utanför Europa. Varje dag går de upp och ned längs landsvägen som går hundra meter från vårt torp. Torpet ligger fullt synligt från vägen och står obebott för det mesta.

Jag tror inte att förövarna dricker alkohol och inte är särskilt väl insatta i hur olika prylar m.m. här i Sverige fungerar. Det enda dom var ute efter var vanliga svenska pengar, sådana som de sett och visste hur de såg ut.

Visst, jag har inga bevis och jag kan ha fel i mina misstankar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...