17 februari 2015

Vi bör inte gå med i Nato?

Dagens DN har en helsidesannon för en intressant bok som kom ut i höstas. Rubriken är "Bevara alliansfriheten - Nej till Nato-medlemskap". Den är utgiven på ett "progressivt" (läs "vänster") förlag med säte i Lund.

Det är många författare som lämnat bidrag till boken och deras profession är politiker, diplomater, militärer och författare. Många av dem är väl kända. Sexton personer är namngivna i annonsen och minst tio av dem har sin hemvist på vänsterkanten. En av diplomaterna har t.o.m. offentligt uttryckt förståelse för Putins agerande i Ukraina.

Är det en tillfällighet att boken kommer ut just nu? Jag tror inte det.

Putins ockupation av Krim, krigföring i Ukraina, övningsanfall mot Sverige och övriga kränkningar av vårt luftrum samt ubåtssightseeing i vår vackra skärgård har fått fler svenskar positiva till medlemskap i Nato. Borgarna vill utreda ett Nato-medlemskap.

Den ökande positiva synen på ett svenskt Nato-medlemskap måste ha oroat författarna (och Putin) och fått dem att försöka mota Olle i grind och vända opinionen. Därav boken.

Tillägg den 6 april. Det är ett litet okänt förlag som gett ut boken. Men man har råd att göra reklam för den via helsidesannonser i våra största morgontidningar. Det tyckte Thomas Engström i SvD den 4 april var lite märkligt .  Han skulle inte bli förvånad om någon som inte vill att Sverige ska gå med i Nato har sponsrat annonserna via ombud. Han antydde mellan raderna att Putins Ryssland haft sitt finger med i spelet.

Detta fick givetvis bokens författare att gå i taket. I ett genmäle i SvD den 8 april förnekar de detta och menar att Engströms påhopp är snudd på ärekränkning.

De skriver "idella och ekonomiska insatser av enskilda personer har möjliggjort och understött projektet.". Hrmm, vilka kan dessa personer vara?

Jag tror ju inte att Ryska ambassaden öppet bidragit till bokens utgivning. Däremot är det inte ovanligt att främmande makters underrättelsetjänster rekryterar så kallade inflytandeagenter, som går deras ärenden mer i det fördolda.  " Nyttiga idioter" brukar de kallas av sina utländska uppdragsgivare.

Jag skulle inte bli förvånad om minst en av bokens alla författare platsar i den kategorin?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...