8 februari 2015

Det finns skrämmande likheter Hitler - Putin

I sin bok "Mein Kampf" beskrev Hitler sina utrikespolitiska anspråk, bl.a. att han ville införliva tyskspråkiga områden med sitt stora rike. Det började så smått med att Saardistriktet blev tyskt igen efter att 1920 ha fått fransk överhöghet i femton år.

Sen var det dags för Rhenlandet, som blev en demilitariserad zon efter första världskriget. Hitlers soldater tågade in där 1936. Frankrike, som hade rätt att gå till motstånd, lyfte inte ett finger.

Två år senare var det dags att ta över hela Österrike samt det tyskspråkiga Sudetenland, som var en del av Tjeckoslovakien. Omvärlden gjorde inget för att förhindra det. Nästa steg var att i mars 1939 ockupera området Memel norr om Ostpreussen, som var litauiskt men befolkat av tysktalande. Samma månad tog han resten av Tjeckien. Hitler var dessutom en bra lögnare, som rustade kraftigt under 1930-talet och byggde upp sin krigsmakt, delvis i smyg.

Valdemar Putin har på sitt sätt upprepat Hitlers bedrifter, först i Georgien och nu senast i Ukraina. Krim tog han. Östra Ukraina håller han på att ta. Som förevändning uppger han att han vill skydda rysktalande. Dessutom menar han att Sovjetunionens och Berlinmurens fall var en geopolitisk katastrof. Han vill upprätta ett storryskt rike och drar sig inte för att använda militärt våld. Även han bygger upp sin krigsmakt och är en storljugare.

Rent logiskt borde baltstaterna - framför allt Estland och Lettland, som båda har en stor rysktalande befolkning - och Polen stå närmast i tur på Putins lista. Kanske även Finland, som en gång var ryskt och nu har ca 50 000 rysktalande - en minoritet som ökar - varav hälften även har ryskt medborgarskap. Finska försvaret har nu många rysktalande, som finnarna kallar "Trojanska hästar".

Dessa 50 000 "finlandsryssar" utsätts ofta för rasistiska hatbrott, dessutom i större utsträckning (12 %) än ryssar i andra EU-länder (5 %). Detta torde vara ett fullgott skäl för Putin att agera!

Putin har redan börjat djävlas med baltstaterna och skulle han gå vidare med "gröna män" även där tror jag inte Nato skulle lyfta särskilt många fingrar. Varken frau Merkel eller monsieur Hollande vill riskera ett fullskaligt krig med Ryssland.

Hettar det till på andra sidan Östersjön blir även vårt land indraget, vare sig vi vill eller inte. Gotland är ett "hangarfartyg" mitt i Östersjön, som både ryssen och Nato vill lägga beslag på. Jag tror inte Nato hinner först.

2 kommentarer:

  1. Nu är du väl ändå väl pessimistisk. Vitsen med att vara med i Nato är ju just att du är garanterad hjälp om du blir angripen. Vare sig det är gröna män eller reguljära ryska trupper så tvivlar jag inte på att Nato skulle ingripa. Och just detta faktum tror jag avhåller Putin från att gå in i Baltikum. Och att finnarna kan försvara sig det har vi ju sett tidigare. Tur att vi befinner oss på behörigt avstånd. Det skulle vara Gotland som kan ligga illa till.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag kanske är det. Pessimistisk alltså. Jag hoppas jag har fel. (Men 1939 förklarade Storbritannien Tyskland krig när Hitler gick in i Polen men britterna skickade inga trupper till Polens hjälp. Hitler och Stalin fick dela Polen "i fred". Finnarna ja, dom var sega, men det var 75 år sedan. Hur är sisun nu, månntro?)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...