4 februari 2015

Folkpartister talar klarspråk om invandringen

I både DN och SvD idag skriver flera folkpartister att det är dags att börja prata om hur många invandrare/flyktingar vi kan ta emot. De skriver dels på DN Debatt och dels på SvD Brännpunkt. Det är nog ingen slump, utan verkar vara samplanerat.

Man får hoppas att de har stöd för sina åsikter i partiet, men det är inte säkert att de har det. Att prata om tak för invandringen har hittills varit tabu bland våra politiker (utom SD).

Dagens Nyheter

Fyra folkpartiklar - varav tre kommunpolitiker - skriver på DN Debatt att det är dags att sätta ett tak för invandringen. Taket ska vara det antal flyktingar som respektive kommun mäktar med att ta emot på ett bra sätt.

Nu får kommunerna ingen förvarning utan tvingas fixa bostader, skolor, vårdplatser och annan service på stubinen. De menar att om inget görs kan det på sikt medföra sämre service för alla samt skattehöjningar och dessutom får man nog acceptera låglönejobb, barackläger och annat. De fyra folkpartisterna vill ha en bred nationell överenskommelse om hur man ska begränsa flyktingmottagandet med hänsyn till vad kommunerna kan klara av på ett humant sätt.

Här kan du läsa dagens debattinlägg i DN: http://www.dn.se/debatt/lat-kommunernas-formaga-satta-tak-for-invandringen-1/

Svenska Dagbladet

I Svenskan är det två folkpartistiska socialarbetare som  menar att antalet måste få diskuteras. De vill att partierna tillsammans tillsätter en kommission med experter som får utreda frågan.

De pekar på att en majoritet av alla asylsökande är lågutbildade som blir bidragsberoende och långtidsarbetslösa. De hänvisar till nationalekonomen Assar Lindbeck som sagt att det svenska samhället inte är anpassat för en omfattande flyktingmottagning av lågutbildade.

Läs inlägget här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/antalet-flyktingar-maste-fa-diskuteras_4306359.svd

- - - -

Det är första gången som seriösa politiker i grupp och brett går ut och pratar om tak för invandringen. De som tidigare nalkats frågan har snabbt tvingats till tystnad. Det ska bli intressant att se hur de politiskt korrekta politikerna möter detta? Jag tror debattörerna kommer att få på pälsen av miljöpartister, centerpartister och kommunister samt feministerna. SD kommer att jubla. Jag skulle inte bli förvånad om även en del kollegor i Folkpartiet också kommer att kritisera dem.

Nu har de tre borgerliga mittenpartierna tagit ton och kommit med förslag på hur invandrings- och integrationspolitiken ska ändras. Det spretar mycket. Centern vill ha fri invandring. De andra två vill på olika sätt försvåra invandringen och nu vill till och med ett av dem sätta ett tak!

Det är dags för moderaterna att komma ut ur garderoben och visa sina kort. Löfven tiger fortfarande men han kommer också att tvingas ut på banan. Det ska bli intressant.

Det har tidigare sagts att Sverige inte kan begränsa invandringen därför att vi är upplåsta av internationella konventioner. Men varför kan andra länder, bl.a. övriga nordiska, som förmodligen också har skrivit under samma konventioner, klara sig och bara ta emot en bråkdel flyktingar, jämfört med Sverige (och Tyskland)?

Tillägg den 5 februari: På en punkt fick jag rätt. Flera folkpartiklar, bl.a. Björklund själv samt partiets studenter och ungdomar, tog avstånd från debattörerna. Men nu har även S och M uttalat sig. Ylva Johansson vill via lag tvinga alla kommuner att ta emot asylsökande och Kinberg Batra vill ställa större krav på försörjning och bostad för att få ta hit sina anhöriga. (Hälften av invandringen är anhöriginvandring.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...