6 februari 2015

Enkelt namn förutsättning för att bli president?

Den 13 februari 2011 - alltså för nästan exakt fyra år sedan - skrev jag ett blogginlägg med rubriken "Ledarnas namn är ofta korta". Bland annat tog jag upp amerikanska presidenter som ett exempel, se texten här nedan:

"USA har haft presidenter som hetat Bush, Truman, Ford, Carter, Kennedy, Obama m.m. Också bra namn som funkar överallt. Eisenhower och Roosevelt var väl gränsfall. USA som är ett mångkulturellt land med invandrarättlingar från hela världen borde väl ha fått någon president med ett mer exotiskt, svårstavat och svåruttalat namn. För att lyckas nå toppen i USA kanske det är nödvändigt med ett kort namn?

I representanthuset i USA finns det många politiker med namn som skulle ha svårt att funka som presidentnamn: Blumenauer, Falcomavaega, Frelinghuysen, Grijalva, Gutierrez, Huizenga, Kucinich, Luetkemeyer, Pierluisi, Quigley, Ruppersberger, Schakowsky, Sensenbrenner, Visclosky m.fl."

I en av dagens avisor (DN s.17) läser jag en artikel om republikaner som gärna vill bli USA:s  president efter Obama. Vilka efternamn har dom månntro? Är det några svårstavade och svåruttalade? Döm själv: Santorum, Christie, Paul, Bush, Cruz, Huckabee, Carson, Walker.

Nä, jag skulle tro att ett enkelt och internationellt gångbart namn är en förutsättning för att kunna kandidera till posten som USA:s president.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...