6 februari 2015

Gör den 6 februari till allmän flaggdag

Den samiska flaggan
Idag - den 6 februari - är det samernas nationaldag. Det var nämligen just den dagen 1917 som samerna i norra Europa var samlade i Trondheim i Norge till sin första kongress. I Sverige har den dagen firats sedan 1992. En del kommuner i norra Sverige hissar såväl den samiska som den svenska flaggan just denna dag eftersom den 6 februari är flaggdag, dock inte allmän flaggdag.

Vi har 16 allmänna flaggdagar i Sverige och när det är valår tillkommer valdagen. Av våra flaggdagar är sex kopplade till nuvarande kungahuset då man flaggar för kungens, drottningens och kronprinsessans födelse- och namnsdagar.

Jag tycker att antalet allmänna flaggdagar kunde utökas med dagens dag, dvs. samernas nationaldag. Då skulle alla myndigheter över hela landet hissa svenska flaggan och bussar m.fl. skulle ha flaggorna framme. Det skulle också vara tillåtet att i stället för den svenska hissa samernas flagga.

Samer finns inte bara i Sverige utan även i Norge, Finland och Ryssland. Norge är ett föregångsland när det gäller att flagga för sina samer. Den 6 februari är allmän flaggdag i Norge. Staten Sverige har behandlat sina samer illa under historiens gång och att hedra vårt ursprungsfolk med en flaggdag vore på sin plats. Det kostar inget.

Men jag kan tänka mig att vaktmästarna på Skatteverket (och på alla andra myndigheter) inte gillar en flaggdag till. Dessutom på vintern med snö, kyla och fastfrusna flagglinor. Burr!

Sveriges flagga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...