17 februari 2015

Sverige gör som Putin vill?

För precis en vecka sedan var Putins handgångne man i Sverige, ambassadören Viktor Tatarintsev, uppe hos svenska UD och träffade Wallströms närmaste medarbetare, kabinettsekretösen Annika Söder. Hon diskuterade en lång rad frågor med ryssen, bl.a. den kommande militära flygövningen i mars-april över Östersjön där Sverige och Finland ska samöva med USA.

Ryssen framförde krav på att svenska plan absolut inte fick landa i Estland, vilket skett vid en tidigare övning. Söder lovade att våra Jas-plan inte skulle nyttja varken estniskt luftrum eller estniska flygbaser. Ryssen blev jättenöjd (och sannolikt även Putin).

Detta gjorde tjänstemän i UD upprörda som berättade om överenskommelsen för Expressen. Enligt tidningen så reagerade både försvarsledningen och försvarsministern över den ryska påtryckningen och undfallenheten från UD:s sida. ÖB Sverker Göransson sa i TV ungefär så här: "Vi väljer själva hur vi ska öva och hur vi samarbetar med andra".

De borgerliga gick i taket över vad som skett och krävde att Wallström ska förklara sig - helst avgå.

Försvarsmakten kände sig senare tvungen att gå ut med en kommentar där man sa att det vid den här övningen från början aldrig varit aktuellt att utnyttja estniskt luftrum eller baser.

Om det nu varit så som Försvarsmakten säger, varför berättade inte ÖB Göransson det tidigare? Nä, det luktar mygel från Wallström & Co som "tvingat" militären att säga så för att rädda ansiktet på UD och ta udden av borgarnas kritik.

Sant eller falskt? Jag vet inte. Men jag vet från mitt liv som statstjänsteman att regeringar inte drar sig för att i smyg påverka sina myndigheter, antingen för att själva vinna poäng eller för att rädda ansiktet när man hamnat i en besvärlig situation. Ministerstyre kallas det och är förbjudet. Men det förekommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...