4 maj 2011

Kassan har lång väg kvar

Den myndighet som skapats för att vid behov ta Försäkringskassan i örat - Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) - har nu tagit kassan i örat. ISF har granskat kassans sätt att sköta sitt jobb och - förutom många administrativa brister - även konstaterat brister i attityderna till "kunderna" (Ja, kassan envisas med att kalla oss försäkrade medborgare för "kunder").

Så här skriver ISF i sitt pressmeddelande om granskningen: "Det finns en tendens till att Försäkringskassans arbete inom flera delar av sjukförsäkringen präglas av ett myndighetsperspektiv snarare än av den försäkrades".

Hoppsan! Det var klartext det. Kassan har alltså enligt ISF ett "inifrån- och utperspektiv" i stället för tvärtom. Kassan kan ju inte förstå varför Skatteverket är så populärt. Här kanske en del av förklaringen finns.

Skatteverket har i flera decennier jobbat med att dunka in ett "utifrån- och inperspektiv" i huvudena på sina medarbetare, dvs. att se sakernas tillstånd med medborgarnas glasögon i stället för med sina egna. Ovanpå detta har man även träget jobbat med att förändra medarbetarnas attityder till medborgarna - från att vara auktoritär och byråkratisk till att vara empatisk, förstående och pedagogisk.

Försäkringskassan har en hel del kvar att göra om man vill bli lika populärt som Skatteverket.


2 kommentarer:

  1. Just idag läste jag en konversation på Facebook, mellan icke-statstjänstemän, som handlade om att Skatteverket bytt typsnitt i sin skriftliga kundkommunikation. Det resonerades i banor om motiv för den gärningen. Jag smålog, mycket vänligt och tyst för mig själv. Särskilt uppiggande var deras funderingar huruvida det var centralt sanktionerat att en lokal del av verket gjorde så....! Jag tänkte att de då var inne på livets stora fråga.

    Hälsar din tidigare landskapskollega Eva S.

    SvaraRadera
  2. Jag är ganska säker på vilken lokal del av verket det är som avviker från gängse norm när det gäller verkets typsnitt. Stor fråga? Nja, för den som ansvarar för verkets grafiska profil är det en viktig fråga. Det handlar om enhetlighet över landet - inte bara vad gäller taxeringsbeslut utan även i uppträdande och synlighet.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...