9 maj 2011

Asylmottagningen kan bli bättre

Regeringens integrationsminister Ullenhag (Fp) har gett Bengt Westerberg i uppdrag att ta reda på varför främlingsfientliga attityder uppstår, kartlägga det arbete som redan bedrivs mot främlingsfientlighet, identifiera brister och hitta på lösningar m.m. Anledningen till utredningen är bl.a. de framgångar Sverigedemokraterna hade i senaste valet.

Då tycker jag Bengan ska åka till den lilla f.d. gruvorten Stråssa, cirka sex mil norr om Örebro, och kolla vad innevånarna tycker. Migrationsverket har dumpat över 100 asylsökande somalier i den lilla byn som har ca 300 vuxna invånare.

Byinnevånarna har inte fått någon information i förväg och Migrationsverket vägrar att medverka vid möten med dem. Verket har dock accepterat att träffa representanter för byn, vilket också skett på byns inititativ. Då har även polisen och kommunen varit med.

Byborna har upplevt mörkhyade personer som på kvällarna kikat in genom deras villafönster, "lånat" grejor på deras altaner, plockat rabattkuponger ur deras brevlådor, gått in och rotat i deras garage om dörren varit öppen, "lånat" cyklar, skaffat rishögar till bilar som sedan lämnats vind för våg vid första motorstopp m.m. m.m. Dessutom går somalierna flera i bredd på fel sida av den ca sex kilometer långa och vintertid mörka landsvägen mellan Stråssa och grannbyn Storå - utan reflexer. Utöver allt detta har de även vid flera tillfällen i grupp verbalt antastat och skrämt ensamma kvinnor. Allt detta enligt bybor.

Uppenbarligen har inte Migrationsverket berättat för somalierna om de mest grundläggande och självklara regler vi har i det svenska samhället. Man borde åtminstone kunna tala om för dem på vilken sida av landsvägen man ska gå och dela ut reflexer! Och vad allemansrätten innebär.

Att så många asylsökande placerats i Stråssa beror på att det finns lediga bostäder, både i flerbostadshus och radhus. Den aktuella kommunen - Lindesberg - ser nog Stråssa som en avkrok man inte behöver bry sig om längre. Byns affärer är borta, byns skola är stängd (och numera även nedbrunnen), byns kyrka är avkristnad och såld till ett företag. Den enda form av samhällsservice som finns kvar är en brevlåda och en busshållplats.

Jag skulle tro att kommunen får pengar av Migrationsverket för att placera ut asylsökande. Dessutom betalar Migrationsverket 13 % högre hyra till fastighetsägaren än annars när asylsökande bor i lägenheterna.

Om några dagar ska byborna har städdag, men jag skulle inte tro att några asylsökande somalier kommer att delta i arbetet. Sannolikt får de inte för Migrationsverket, då de ännu inte har fått arbetstillstånd.

Det säger sig självt att 100 asylsökande i en sådan liten by får konsekvenser. En konsekvens är att drygt 13 % av de röstande i det aktuella valdistriktet lade sina röster på Sverigedemokraterna. Andelen i hela landet som gjorde det vara bara 5,7 %.

Jag tror att dagens övriga politiker - oavsett kulör - har sig själva att skylla om främlingsfientliga krafter fått framgång i opinionen.

Bengt Westerberg, här får du några förslag från mig: 1) Bestäm en gräns för hur många asylsökande som får placeras på en ort, beroende på ortens folkmängd. 2) Tvinga Migrationsverket och berörd kommun att informera ortens befolkning innan asylsökande placeras där och ha en fortlöpande dialog med dem.
3) Tvinga Migrationsverket och kommunen att informera/utbilda de asylsökande vid ankomsten om vilka grundläggande regler som gäller i vårt land.

Sedan vore det intressant om Bengt även kollade kopplingen mellan högt röstetal för Sverigedemokraterna med andelen asylsökande i respektive valdistrikt. Jag skulle inte bli förvånad om det finns en viss koppling.

2 kommentarer:

  1. Väldigt vad du har ändrat dig "sen sist".
    För ett tag sedan förespråkade du obligatorisk "värnplikt" för alla svenskar, alltså att de skulle tvingas umgås med asylsökande under en period. För du trodde väl som de flesta aningslösa, att "främlingsfientlighet" beror på att man inte känner några invandrare.
    Bra förstås om du skaffat lite mera förståelse i ämnet!
    P.S.: "främlingsfientlighet" existerar inte. Ordet är en eufemism för att folk (hela tiden fler) är KRITISKA mot MASSINVANDRINGEN som drabbat Sverige. Meningen är att stämpla de kritiska med en underförstått negativ stämpel.
    P.P.S.: "islamofobi" är en påhittad term som flitigt används i politiskt korrekt språk. En fobi betyder att man är sjukligt och irrationellt rädd för något. Men islam SKA man vara rädd för, om man är någorlunda förnuftig. Det ingår i islam att alla andra har fel och ska helst dödas och åtminstone särbehandlas som sämre varelser. Kvinnor har ingen jämställdhet. Alla människor ska tvingas leva under sharia-lagar. Imamer i moskéer reryterar terrorister, även i Sverige.

    Kolla bara på länder med islamistiskt styre. Skulle du vilja leva därborta? Ingen demokrati. Man skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Läs mera på Politiskt inkorrekt.

    SvaraRadera
  2. Jo, jag har nog ändrat mig sen sist, det ska jag villigt erkänna. Det beror på att jag fått mer kunskap. Men det går inte att dra alla invandrare över samma kam, inte ens alla av samma nationalitet, religion eller samma färg. Jag är kritisk till delar av invandrings-politiken men däremot inte till invandrare i allmänhet. Det finns rötägg även bland oss svennar.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...