5 maj 2011

Framgångsrika kommuner straffas

Det kommunala skatteutjämningssystemet hämmar tillväxten. Dessutom är det så komplicerat att knappast någon förstår det och vilka konsekvenser det får. De kommuner som är framåt och satsar på att vara attraktiva för företag och får ökad sysselsättning straffas. De tvingas skicka skattepengar till andra kommuner som förlitar sig på de pengar man får i bidrag från andra - i stället för att på egen hand se till få in mer inkomster.

Stockholms län är den stora förloraren. Den höga skattebelast-ningen på Stockholmsregionen hämmar tillväxten i regionen tillsammans med de knappa anslagen till infrastrukturen. Det leder i sin tur till att Sveriges välstånd utvecklas svagare än vad som annars skulle bli fallet, eftersom den ekonomiska aktiviteten i Stockholmsregionen är avgörande för hela landets tillväxt. De som hatar 08-orna har inte fattat det.

De stora vinnare i dagens utjämningssystem finns i södra Sverige - inte i Norrland, som man annars skulle kunna tro. Anmärk-ningsvärt är att det är ekonomiskt starka kommuner som Malmö, Göteborg, Norrköping och Örebro som - i kronor räknat - erhåller de största bidragen.

Nu har en kommitté föreslagit nya regler. Om de genomförs kommer min hemkommun Sollentuna att drabbas hårdast av alla kommuner i länet. Vi tvingas betala ytterligare 100 miljoner kr per år - 1 723 kr per invånare - till bl.a. de "goa gubbarna" (och gummorna) i Göteborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...