7 maj 2010

Snålheten bedrar visheten

Min gamla mamma sa alltid att "snålheten bedrar visheten". Med det menade hon att man ska inte snåla om man kan låta bli. Skatteverket, min gamla arbetsgivare, snålar på allt, eftersom man - som Grekland - lever på lånade pengar. Borgerlige Borg är snål mot verket. Andra myndigheter är han mer generös mot.

Sedan början av 1970-talet har verket i stort sett varje år efter deklarationstidpunkten frågat ut folket om deras deklara-tionsvanor. Tack vare dessa enkäter har det år för år gått att följa hur många som deklarerar på egen hand, hur många som behöver hjälp, hur många kvinnor respektive män i olika åldrar som deklarerar på egen hand, vad man tycker om den information man får och mycket annat.

Men i år har verket spolat enkäten - bara för att spara 150 000 kr. Det är ju en struntsumma med tanke på totalbudgeten på bortåt 7 miljarder kr. Men detta är inte bara det enda som verket låter blir att göra för att spara pengar. Verket är anorektiskt.

Jag fattar inte hur Borg kan låta detta fortgå när andra myndigheter, som t.ex. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan verkar har hur mycket pengar som helst. Annars skulle de inte ha dyr TV-reklam där budskapet är allmängiltigit och utslätat, typ "Har du frågor, kontakta oss?". Kassan kör ju sin kampanj för "Nya Försäkringskassan". Informationen, som kostar många miljoner, handlar bara om hur bra myndigheten är och innehåller inga viktiga budskap om nya skyldigheter eller rättigheter.

Bristen på pengar kommer att medföra ännu hårdare besparingar för Skatteverket. Frågan är hur långt man kan gå med nedskärningar i verksamheten. Jag är helt övertygad att det redan nu drabbar skatteintäkterna, men det är ju svårt att leda i bevis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...