30 maj 2010

Integriteten kan bli aktuell i höst

I dagens SvD har justitieministern gjort ett inlägg om kreditupplysning. Hon inleder med att citera en undersökning som jag lät göra 2005. Jag frågade svenska folket om deras inställning till olika integritetskränkande åtgärder, t.ex. att bli filmad på macken när man tankar bilen, att mobilen kan avlyssnas m.m. och även om inställningen till att inkomst- och förmöghetsuppgifter är offentliga.

Anledning till enkäten var det pågående arbetet med att göra ett lägenhetsregister och folkbokföra medborgarna på lägenhet i stället för på fastighet. Jag befarade att lägenhetsregistret och folkbokföringen på lägenhet skulle skapa en integritetsdebatt och opinion mot projektet. Då skulle Skatteverket, Lantmäteriet, kommunerna och SCB kunna nyttja resultatet av enkäten i en debattartikel och därmed ta inititativet i opinionsbildningen.

Resultatet visade att folket ansåg att lägenhetsregistret var mycket integritetskränkande. Därmed föll hela idén med en debattartikel. Resultatet visade också att de offentliga taxeringsuppgifterna var det tredje mest integritetskränkande, efter avlyssning av mobilsamtal och läsning av e-post. Det är det sistnämnda resultatet som justitieministern nyttjar i sitt debattinlägg i dagens tidning.

Jag höll resultatet "hemligt" men för något år sedan fick Datainspektionens chef, min gamla direktionskollega från RSV, Göran Gräslund, del av det under hand. Det är förmodligen den vägen som Beatrice Asks departement fått tag i det.

I höst - efter valet - börjar Skatteverket successivt att folkbokföra befolkningen på lägenhet, genom att skicka ut ett brev till alla lägenhetsboende med uppgift om deras lägenhetsnummer m.m. Det ska bli intressant att se om det leder till upprörda känslor, opinionstorm och höga röster i medierna om nya storebrorsfasoner. Det skulle inte förvåna mig om även del politiker i så fall skulle instämma i den kören för att vinna billiga poäng.

Anledningen till lägenhetsregistret och folkbokföringen på lägenhet är enbart för att SCB maskinellt sedan ska kunna göra en folk- och bostadsräkning, något som Sverige försummat i över femton år och därmed inte följt uppmaningar från såväl EU som FN om att göra det.

Blir det bråk i höst får Skatteverket ta skiten. SCB hukar i buskarna, trots att det är för den myndigheten som allt det här genomförs.

PS den 31 maj: En känd grävande journalist har hört av sig till Skatteverket och bett att få ut resultatet av den ovan nämnda enkäten från 2005, en begäran som tillmötesgåtts. Risken är nu stor att den kommer att dyka upp igen i medierna. Om det blir till nytta eller onytta för verket får vi se...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...