3 december 2012

"Se över reglerna för invandring"

"Vi behöver se över reglerna för invandring". Så lyder en rubrik på ett inlägg på SvD:s debattsida idag. En riksdagsman tar upp invandringsfrågan och berättar att Sverige tar emot fler flyktingar från Syrien än alla andra EU-länder tillsammans. Att 30 % av de ensamkommande asylsökande barn som kommer till EU söker sig till Sverige trots att Sverige bara har ca 2 % av EU:s befolkning.

Riksdagsmannens budskap är glasklart: Sverige tar emot för många invandrare jämfört med övriga EU-länder och han uppmanar vår kommissionär Cecilia Malmström att ändra EU:s regelverk.

Vilket parti tror du riksdagsmannen representerar? Förmodligen gissade du på SD, men det var fel. Han är centerpartist. Han skriver även att det behövs en "öppnare debatt i integrationsfrågorna där frågor kan och får ställas, besvaras och rätas ut".

Vi får se om han får mothugg - och blir kallad rasist och främlingsfientlig - eller om han får medhåll? Och av vilka.

PS. Varför tar en centerpartist upp den här frågan? Jo, centern liksom även KD ligger risigt till och kan hamna utanför riksdagen i kommande val, samtidigt som man ser att SD får fler sympatisörer. Vad ska man göra då? Jo, försöka ta upp invandrings-  och integrationsfrågorna och på det sättet försöka sätta stopp för SD och sno väljare från dem.

Centern - liksom även övriga partier - är ju väl medvetet om att invandringen är en mycket vanlig fråga som diskuteras bakom lyckta dörrar vid de flesta middagsbjudningar i svenska Sverige.

Att SD har ett brunt förflutet i närtid känner nog alla till. Men att även centern, som tidigare hette Bondeförbundet, har bruna fläckar från 1930-talet i bagaget är nog mer okänt. En hel del bönder var då tämligen nationalistiska. Att nuvarande Vänsterpartiet har ett blodrött förflutet känner väl alla till.

Tillägg den 4 december (dagen efter inlägget ovan). 

Jodå, det dröjde inte länge innan det blev kommentarer till centerpartistens inlägg på debattsidan i SvD igår. Två andra centerpartister går emot honom i dagens SvD och menar att vi ska ta emot alla asylsökande som kommer men satsa mer pengar på deras mottagande, utbildning m.m. 

På ledarsidan i dagens SvD tas också gårdagens inlägg upp. Budskapet där är att antalet asylsökande ökar nästa år med 20 %, dvs. till drygt 60 000 (lika många som invånarantalet i min hemkommun Sollentuna), samt att Sverige är för generöst mot de som kommer hit och därför väljer de Sverige och inte andra länder som har samma invandringsregler, t.ex. Norge.

Fler och fler politiskt korrekta politiker och andra opinionsbildare börjar nu att ta upp invandrings- och integrationsfrågor. Ett mönster är tydligt: ökad polarisering. På ena sidan de som tycker nuvarande politik är bra och vill satsa mer på mottagandet; på andra sidan de som tassar försiktigt och tycker vi måste ändra nuvarande politik och kanske eventuellt fundera på att minska invandringen. Precis som det framgår av inläggen i SvD igår och idag.

Det skulle inte förvåna mig om dessa frågor kommer att hamna i fokus inför valet 2014. Vem vinner på det i så fall? Jo, SD - trots järnrören, som då sannolikt är glömda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...