Inför årets jul får offentliga arbetsgivare ge en julgåva till sina anställda som får kosta max 440 kr (såvida man inte internt har regler om lägre belopp). För privata arbetsgivare finns ingen fast gräns.
På min tid på Skatteverket fick vi ett år en finsktillverkad glasvas, gjord för ett fång tulpaner. Då var gränsen runt 200 kr, vill jag minnas. I handeln kostade en liknande vas ca 600 kr och det blev snack om verkets julgåva i medierna. Det visade sig att verkets inköpta vas inte fanns i handeln, var specialtillverkad för offentliga julgåvor och bara kunde köpas i bulk av arbetsgivare.
Det var inte första gången en tillverkare anpassade sin produkt till gällande skatteregler. För många år sedan gjorde Volvo en slimmad biltyp, som ingen köpte utan att hänga på en massa tillbehör. Anledningen var att förmånsvärdet sattes efter den slimmade varianten och på den tiden fick man inte höjt förmånsvärde för tillbehören. Nu är det inte så längre.
Men när får en arbetstgivare börja att dela ut julgåvorna till personalen utan att det betraktas som "lön"? När kan man skattetekniskt anse att julen börjar? Den frågan tog jag upp för många år sedan när jag satt med i verkets ledningsgrupp. Alla vände sig mot verkets dåvarande rättschef Bodil Hulgaard, som tänkte till i två sekunder och sedan svarade. "Första advent".
Det stämmer ju rätt bra med vad folk i allmänhet anser som den dag då julen börjar. Det var ju i söndags som hundratusentals julstakar och julslingor med ledbelysning tändes runt om i landets alla fönster och trädgårdar.
Rättelse den 2 januari 2013: Nu har jag kollat mina noteringar. Det var inte den första advent utan den 1 december, som Bodil Hulgaard angav som datum för julens början. Men historien blir ju inte sämre för det. Men en fråga kvarstår: När slutar julen? När är sista dag då en arbetsgivare kan ge julgåvan till sin personal? Förslagsvis trettondedagjul, eller....?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar