3 december 2012

Miss i filmen "Call girl"

I dag såg jag på min lokala biograf i Sollentuna den hyllade filmen "Call girl". Den har fått mest uppmärksamhet och kritik på grund av att den fejkade statsministern i filmen har för stora likheter med Olof Palme. Det filmen däremot fått beröm för är den in i minsta detalj mycket korrekta bilden av ett stockholmskt 1970-tal vad gäller kläder, bilar, miljöer, möbler och alla andra prylar som syns i bild. Sånt gillar jag.

Men en miss har man gjort. När en av huvudpersonerna, en ung tjej i 14-årsåldern, ska skrivas in på ett hem för vanartiga flickor är hennes mamma med. Mamman räcker över ett personbevis till hemmets föreståndarinna. Det personbeviset har Skatteverkets nuvarande logotype, triangelsnurran. Den fanns inte 1976 när filmen utspelar sig. En tabbe alltså av den som skulle ha koll på att all rekvisita blev korrekt.

När den amerikanska Stieg Larsson-filmen skulle spelas in i Stockholm var man också noga med alla detaljer. Då vände sig filmbolaget till Skatteverket för att få den logga (Snurra + Skatteförvaltningen) som var aktuell den tid filmen utspelar sig. Det var proffsigt gjort.

När filmen "Call girl" - där flera S-märkta politiker figurerar som horkunder - var slut och jag lämnade biografen upptäcktes en mycket känd Sollentuna-profil bland dem som lämnade bion. "Och dom där jävlarna röstade jag på", muttrade han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...