6 december 2012

Inbyggd sandlåda mot ishalka

Igår var det kaos i trafiken i Stockholm med omnejd. Snö och blåst gjorde gator och vägar oframkomliga. Stora delar av kollektivtrafiken, bl.a. bussar, var inställd. Jag var ute med bilen på förmiddagen och såg en buss som halkat på tvären i en backe och stängt båda körfälten. Man kan undra om detta ska vara nödvändigt? Snö och vinter har vi ju varje år.

Dubbdäck är bra att ha när det är halt. Men hur många dagar på vintern är det så halt att de behövs? Kanske en eller par dagar. I alla fall i Stockholmsområdet. Miljönissarna vill förbjuda dubbdäcken på grund av partikelutsläppen som bildas när dubbarna gnids mot asfalten. De som värnar om trafiksäkerheten vill ha dubbarna kvar därför att dubbarna minskar antalet olyckor - även dödsolyckorna.

Eftersom dubbarna bara behövs ibland har jag en annan, alternativ lösning när halkan slår till. Installera en liten låda med fin sand i fordonen, framför allt i bussarna. Lådan hålls varm. Från lådan går smala uppvärmda rör ned till däcken. När ett eller flera hjul börjar slira och släppa från vägbanan känner en dator av detta, skickar en impuls till sandlådan som via rören släpper ut den fina varma sanden framför berörda hjul. Se bilden nedan.
Sanden som släpps ut hjälper även andra fordon som kommer efter att få bättre fäste i halkan. Sanden behövs nog bara ett par gånger vid varje halkdag. Sand ska kunna köpas och fyllas på hos bensinstationerna. Sanden ska givetvis även kunna släppas ut bakom hjulen så att systemet även funkar vid backning.

Det borde inte var särskilt dyrt att konstruera och installera en sådan här funktion i en buss (eller en bil). Jag bjuder på idén. Vem blir först? Volvo eller Scania?

PS den 12 december: Ingenting är nytt under solen, sägs det. Det gäller även det här med sand som bromsmedel för fordon. Enligt vad jag erfarit så finns det här systemet redan för tunga lastbilar och sanden sprutas ut med hjälp av tryckluft framför drivhjulen. Men jag har dock aldrig sett någon sådan lastbil. Däremot har jag sett att spårvagnar bromsas med sand.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...