Biblioteket i Strömsund eldar upp böcker man inte vill ha kvar eller inte har plats för. Att ge bort dem var för administrativt krångligt - och för byråkratiskt. Mina egna överblivna böcker ger jag dock utan krångel bort till Röda Korsets butik i min hemkommun (som sedan kanske slänger dem?).
Det får mig att tänka på Skatteverket som fick en massa överblivna kontorsmöbler vid en av de större ombyggnaderna av kontoret i Solna för ett antal år sedan. De såldes till intresserade medarbetare som fick lämna bud på dem. Jag kom över en kontorsstol och en dyr dansk designlampa för några hundralappar. En kollega köpte ett jättestort, specialdesignat sammanträdesbord i ljus björk för 500 spänn.
Men vid nästa ombyggnad fick vi inte köpa något överblivet. Det visade sig att vaktisarna klagade över merarbetet som en försäljning skulle innebära för dem. I stället gick helt funktionsdugliga möbler, gardiner från Kinnasand och annan inredning i soporna - liksom även hundratals spritt nya ringpärmar, typ Agrippa, tillverkade av Kriminalvården. Eftersom en sådan pärm kostar 25-30 kr i pappershandeln tyckte jag det var synd och skam att de skulle slängas.
Min idé var i stället att skänka pärmarna till studenterna vid Stockholms universitet. Vi skulle sätta ett reklamblad i varje pärm och framhålla Skatteverket som en bra framtida arbetsplats och sedan köra ut pärmarna till universitet med en skylt "Gåva från Skatteverket. Varsågod och ta det du behöver."
"Nä, det går inte", sa vaktisarna. "Det blir för jobbigt för oss. Dessutom kommer universitetet anklaga oss för att dumpa våra sopor hos dem." Det blev alltså inget av min idé, utan pärmarna kastades. (Om jag hade tagit en pärm med mig hem hade det varit stöld!)
Likadant var det med verkets något omoderna - men fullt fungerande - datorer; de gick till destruktion och återvinning. I stället tyckte jag vi kunde skänka dem till vår systermyndighet i Estland. Det gick inte heller.
I Rissne, Sundbyberg, planeras regionens första returpark för återvinning, återbruk och second handverksamhet. Fungerande saker som lämnas in kan säljas vidare, om det behövs kan reparation ske på plats. Målet är att minska avfallsmängden. Ett bra inititiativ, tycker jag.
Om den här returparken hade funnits tidigare kunde Skatteverket ha lämnat sina "sopor" där. Men förmodligen hade vaktisarna tyckt även det varit för jobbigt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar