21 mars 2013

Böneutrop från minareter?

När jag för något år sedan var i Istanbul stördes jag i min sömn av böneutropen från den närbelägna minareten. Nu vill islamiska föreningen i Botkyrka kommun söder om Stockholm få okej till böneutrop från sin minaret i Fittja. Fast det handlar bara om ett utrop varje fredag som allra mest - inte dygnet runt varje dygn.

Ärendet är delikat. Handlar det om störande av allmän ordning? Sanitär olägenhet? Eller religionsfrihet? Vem ska besluta? Kommunen? Polisen? Eller nån annan?

Allt som har med islam att göra väcker känslor. Är man emot något som rör islam så är man direkt klassad som rasist och islamofob och blir häcklad av dem som är politiskt korrekta. Det är svårt att föra en sansad och nyanserad debatt om islam, invandring, integration m.m. Slirar man på ordvalet ligger man illa till (som t.ex. den "blåögde" och blonde ministern Billström).

Jag kan tycka att det är okej att muslimerna i Fittja får ropa ut sin bön, dock inte nattetid för att undvika att störa folk som bor i närheten. Svenska kyrkan får ju ha sina klockringningar! Men böneutropen måste vara på svenska. Det förekommer böneutrop (inomhus) som innehåller uppmaningar av typen "Död åt alla icketrogna!" och liknande, ännu hemskare hotelser mot oss som är det, oavsett om vi är blonda och blåögda eller mörkhyade och brunögda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...