8 mars 2013

Det finns många olika "dagar"

I dag är det den internationella kvinnodagen. Ska det verkligen vara nödvändigt? Borde inte det vara självklart att kvinnor och män - även om de fysiskt (och psykiskt?) är tämligen olika - ska vara jämställda, jämlika, ha samma lön för samma arbete m.m. För mig är det självklart, trots att jag inte är feminist.

Nu är ojämlikheten och ojämställdheten mellan könen försumbar i vårt land. I alla fall i jämförelse med en rad andra länder som t.ex. Saudiarabien, Afghanistan, Iran, Irak, Jemen där religion och tradition förnedrar och förtrycker kvinnorna. Medeltiden är kvar där, på många sätt.

Vi har ju många olika "dagar". Inte bara kvinnodagen utan även t.ex. kanelbullens dag. Men kanelbullen är inte ensam. Det finns "dagar" för mängder av ätbart: rulltårtan, mazarinen, muffinsen, negerbollen, kebaben, surdegen, polkagrisen, surströmmingen, kaffet, sillen, färskpotatisen, moroten m.m. Ja. listan är jättelång - kolla den här länken: http://temadagar.se/kalender-2013/!

Kvinnan har fler dagar än den internationella. Det finns även Mors dag och så en hel vecka: Fruntimmersveckan! Vi män (om vi gjort barn) har bara en dag: Fars dag. Är det jämlikt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...