6 mars 2013

Grannsamverkan

Att ha grannsamverkan mot bl.a. inbrott är bra; man har koll på varandras hus och lägenheter och kollar misstänkta fordon i grannskapet. Men det finns även annan form av mer ensidig "grannsamverkan".

I ett radhusområde norr om Stockholm finns en äldre gentleman som tagit rollen som "kvarterspolis". Hans intresseområde är områdets gemensamma sopstation med bruna och gröna plastbehållare. Han har stenkoll på sopstationen och bannar den som lägger rätt sopor i fel behållare. Han är så noggrann att han till och med öppnar soppåsar och kollar innehållet för att på så sätt kunna avslöja den som syndat. Allt han gör är dock inte tveksamt;  han brukar även göra rent sopbehållarna med jämna mellanrum, vilket är bra.

Han är särskilt misstänksam mot personer med utländsk bakgrund. När en svensk familj där fadern har utländsk bakgrund flyttade in i området var hans kommentar: "Vad har ni här att göra!" När samma familj hade fest och hade satt ut en svensk fasadflagga återfann familjen flaggan nedtagen med bruten stång. Ett grannpar hade sett vem som under natten hade förgripit sig på flaggan; det var "sopgeneralen".

Sådana här "kvarterspoliser" finns det här och var. I ett annat radhusområde fanns det tidigare en nitisk man som hade koll på om någon körde bil med misstänkt alkhol i kroppen och larmade farbror polisen. Han gillade inte heller om någon, t.ex. en granne, parkerade sin bil mot körriktningen. Då hotade han också med polisanmälan.

När det gäller grannsamverkan föredrar jag nog den mer organiserade modellen och klarar mig utan självpåtagna "kvarterspoliser".

2 kommentarer:

  1. Din blogg är underbart uppfriskande att läsa. /från en Skv:are som tidigare läste dina alster på tidningspapper.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...