27 februari 2013

Blanda inte äpplen och päron

Socialminister Hägglund slår ett slag för ökat antal organdonatorer och tillsätter en utredning. Det är bra. Det behövs fler organ. Men han öppnar även för att organ ska kunna lovas bort när man hämtar ut sitt körkort eller när man lämnar in sin självdeklaration.

Under årens lopp har det förekommit olika propåer om att få skicka med annan information i den blåa deklarationspåsen, men Skatteverket har stått emot. Att skicka med en blankett om organdonation har varit på tapeten tidigare. Nu kan det alltså bli aktuellt igen.

Okej då, stoppa med en blankett i påsen. Det är ett kostnadseffektivt (=billigt) distributionsalternativ. Men varför inte gå längre och gör en kryssruta direkt på blanketten och en digital ruta i e-deklarationen. Att donera organen via SMS eller knapptelefon blir väl lite knepigare. En e-leg måste nog vara ett krav.

Nä, jag håller inte med. Låt deklarationen bara handla om deklarationen. Inget annat. Risken finns att det blir badwill för Skatteverket, typ: "Skatteverket vill inte bara ha mina pengar; nu vill dom ha mina organ också! Det är för jävligt!"

Blanda inte äpplen och päron. Det bästa är att göra en egen kampanj med separat direktutskick till alla hushåll, tevereklarm, annonser, utomhusreklam, webbinformation m.m. samt att ålägga vårdcentraler och läkare överhuvud taget att ta upp frågan när "kunderna" kommer dit.

Men varför inte gå ett steg till: Lagstifta om att alla är skyldiga att donera organ, såvida man inte sagt i från.

PS. Redan nu kan du bli organdonator via nätet: http://www.socialstyrelsen.se/donationsregistret. Där kan du göra det med eller utan e-leg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...